a hely szelleme

2018.11.12. 14:00

Gimnázium épülhet a tatabányai bányakórház helyén

Megindultak a bontási munkálatok a volt bányakórházban, ezzel látványossá vált a 2020-ban megnyíló Szent Margit Gimnázium építése. Pénteken sajtótájékoztatón ismertették az elkövetkezendő időszak fontosabb állomásait.

Sugár Gabi

Fotó: Sugár Gabi/24 Óra

Megyénk lakóinak több mint egyharmada, 129 000 ember látta meg a napvilágot a volt tatabányai bányakórházban. Az egykor itt működő szülészeti osztály csaknem kilencven éve alatt évente hozzávetőlegesen 1500 ember. Mindenkinek van valamilyen kötődése az épülethez, és bizonyára nincs olyan család a megyében, akinek valakije nem itt született az elmúlt évtizedekben. Éppen ezért központi téma volt, hogy mi lesz a bányakórházzal. Miután az utolsó egészségügyi részleget is kiköltöztették, a természet megkísérelte visszafoglalni a területet. Az életbe beköszönő újszülöttek sírásához szokott falak elkezdtek mállani, a természet centimétereként, csendesen foglalta vissza az épületeket, tereket, udvart. Az évtizedes nihilben még tán a hely szelleme is odébb állt.

Napjainkban így néz ki az épület – hamarosan gyerekzsivaj töltheti be (Fotó: Puskás Alexa)

Óriási lehetőség a városnak és öröm az itt élőknek, hogy a felröppenő lehetőségek közül tán az egyik legjobb valósulhat meg: ismét gyermekzsivajtól lehet majd hangos az épület. A Székesfehérvári Egyházmegye jóvoltából megvalósuló katolikus gimnázium remek folytatása lehet az évtizede óta működő óvodának és általános iskolának. Fokozatosan építkeznek majd: kezdetben huszonhat 15 éves ifjú, majd felmenő rendszerben, bővülő osztályokban és évfolyamokon tanulhatnak a katolikus gimnázium diákjai. A Szent Margit Gimnázium néhány éven belül nyolcosztályos oktatási intézményként működhet Tatabányán. A hely szelleme lassan visszatérhet: élettel, tudással töltheti meg a falakat.

– Örömmel fogadtuk a lehetőséget, hogy az óvoda és általános iskola mellett gimnázium is indulhat Tatabányán – mondta Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye megyés püspöke a sajtótájékoztatón. – Hosszas előkészületek után végre elkezdődhetett az intézmény létrehozásának látványos eleme: a már veszélyessé vált épületek bontása. Mindez reményt adhat a tatabányaiaknak, hogy nemcsak álmokat szőttünk, hanem meg is valósítjuk azokat, egy mára már lepusztult épületegyüttesből egy modern gimnáziumot hozhatunk létre, ahol keresztény szellemben nevelhetjük a diákokat.

Bencsik János országgyűlési képviselő hangsúlyozta: ez a beruházás a bizakodókhoz és a hitetlenkedőkhöz is szól. Egy évtizede várta a város, hogy az omladozó falak végre újra élettel teljenek majd meg, nagy öröm látni a munkagépeket, amint ezen dolgoznak.

Schmidt Csaba polgármester megköszönte az egyházmegyének, hogy szövetségbe lépett a várossal a fiatalok nevelése érdekében. Hozzátette: a háttérmunkálatok után jó látni, hogy a munkagépeké lett a főszerep.

Turzáné Papp Erika, az oktatás szervezésével megbízott Szent Margit Gimnázium és Általános Iskola igazgatója a 2019-es beiskolázással kapcsolatban tartott ismertetőt. A következő tanévben 26 fős kilencedik osztályt indítanak el. Elmondta: az új épület elkészültéig a nevelés és oktatás az általános iskolában zajlik majd.

Az érdeklődők már a megyei pályaválasztási kiállításon is találkozhattak az intézmény képviselőivel, valamint november 14-én, szerdán 17 órakor tájékoztató szülői értekezletet tartanak a vezetők az általános iskola épületében, melyen ismertetik a pedagógiai célokat és a felvétel feltételeit. Ennek lényeges eleme, hogy a tanulmányi eredmények és a központi írásbeli felvételi mellett egy elbeszélgetésen minden családot és jelentkező tanulót szeretnének megismerni a pedagógusok.

–A bontás három hónapig tart – tudtuk meg Szabó Gyula projektmenedzsertől. – A látványtervek 2019 tavaszán fogják bemutatni, és a generálkivitelezés is elkezdődhet akkor. A tervek szerint a 2020-as tanévig befejezik a 3,6 milliárd forintos beruházást. A központi mellett két statikailag jó állapotú épületrész megmarad, a többit lebontják, és egy modern, parkosított udvart hoznak létre a leendő gimnazistáknak.

1912-ben adták át

A Magyar Általános Kőszénbánya Részvénytársaság 1912-ben adta át a bányakórházat, melyben 23 kórteremben 129 betegágyat lehetett elhelyezni. A főbejárat előtti fogadórész és a háromszintes oldalszárny 1945 után épült. A szecessziós jegyeket mutató épület tervezője sajnos ismeretlen, többek között már csak ezért sem lehet kezdeményezni az ingatlan műemlékké nyilvánítását.

A bányakórház sebészorvosa volt Szabó István rendező édesapja, dr. Szabó István. Nagyapja, dr. Szabó Ignác pedig a kiépülő bányatelep, majd Tatabánya első orvosa volt. Ignác több évtizedes orvosi pályafutása alatt a nevéhez köthető a helyi egészségügyi hálózat kiépítése, valamint a modern anya- és csecsemővédelem megszervezése az 1920-as években. (A megyei jogú város díjat nevezett el a filmrendező nagyapjáról a rendszerváltás után, amit évente a legkiválóbb egészségügyi dolgozó kap.)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában