modern városok

2021.05.06. 20:16

Modern iskola lesz a régi tatabányai bányakórházból: belestünk a felújításba

Jelentős változást hozhat a 2022/23-as tanév a Szent Margit Gimnázium életében: a régi bányakórház felújítása, s az új tornacsarnok felépítése ugyanis addigra befejeződik. Ehhez a kormány jóváhagyásával pénzügyi átcsoportosításra is szükség van.

Sugár Gabi

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

A felújított épületben már folynak a gépészeti munkák, várják a nyílászárókat, a villamos szerelvényeket. Bencsik János miniszterelnöki biztost, országgyűlési képviselőt kísérhettük el bejárásra.

A fehér árnyalatai a legtöbb falon, s a vizesblokkokban is néhol már felkerültek a csempék. A gépészeti mellett a villanyszerelési munkálatok is zajlanak. Naponta 80-100 szakember dolgozik a területen.

Osztálytermek, ebédlő, társalgók, irodák, kápolna, könyvtár. Az Oktopus Invest Kft. ügyvezetője, Szabó Ádám, valamint Szőke Péter Barna műszaki igazgató és Bajtai Dániel főépítésvezető a bejárás alatt szintenként sorolta a termek funkcióját. Azt is, mennyi munka volt, amíg a fagyási és rongálási károkat helyrehozták.

Tucatnyi rossz állapotban lévő építményt kellett elbontani, és több mint tízezer köbméter építési törmeléket hordtak el. Az épületbe 2000 köbméter betont, 180 tonna vasat építettek be. Szinte mindent egyedileg kellett legyártatni a régi épületrészhez. A legtöbb problémát ugyanis annak dőlése jelentette: 51 centiméteres a szintkülönbség két végpont között, s ezt észrevétlenül kellett korrigálniuk.

Egyedileg készültek a nyílászárók: száznegyven ajtó és kétszáz ablak. A tornacsarnokot hat darab előregyártott, 30 méter fesztávolságú elem tartja, s ezeket 110 tonnás daruval emelték a helyére. A százhúsz éves épülethez kapcsolódik az új aula és tornacsarnok, amely mellett a föld alatt még fellelhető az 1930-as években kialakított beton bunker, amelynek fő ága egy 42 méter hosszú félkörös kialakítású folyosó, s ezt keresztezi több leágazás. A mérnökök egyedi módon és megoldásokkal ezeket is beépítik az öltözőkbe.

Bencsik János a bejárás végén elmondta: a beruházás a Modern Városok Program keretében valósul meg a Székesfehérvári Katolikus Egyházmegye jóvoltából. Az építkezés első ütemében a régi műemlék jellegű kórházi épület teljeskörű felújítása szerepel, valamint, hogy szerkezetkész állapotba kerüljön az új építésű tornacsarnok és aula. Az eredeti terv nem tartalmazta a kulcsrakész állapotot, ezért Bencsik János a tatabányai önkormányzattal együtt kezdeményezte a pénzügyi átcsoportosítást.

– Várhatóan május végéig a kormányhatározat is megszülethet, s így elérhetővé válik a beruházás folytatásához szükséges mintegy kettőmilliárd forint – tette hozzá a politikus.

A megközelítőleg hétmilliárdos beruházást lassította a járvány, sokan betegedtek meg. Ha a helyzet javul, a főépület a 2021/22-es tanévre elkészülhet, s a kormányhatározat után, a következő tanévre teljesen birtokba vehetik az új intézményt a diákok.

– A megye jelenlegi lakosságának kétharmada személyesen kötődik ehhez az épülethez; itt születtek – tette hozzá Bencsik János. – Korábban gyermekeknek adtak itt életet, ezután a jövő építő nemzedékének lesz a szellemi központja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában