Beruházás

2023.04.28. 13:08

Videón, fotókon a különleges avató: átadták a Bánhidát Sárberekkel összekötő utat

Különleges, látványos útátadó ünnepséget rendeztek péntek délelőtt Tatabányán. A vasúti pálya alatt is át lehet jutni mostantól autóval, motorral, kerékpárral vagy gyalogosan Bánhidáról Sárberekbe - vagy fordítva.

Mórocz Károly

Két busz szakította át a szalagot az útátadón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Hagymási Bence

Nagyon sok vendég érkezett Sárberek "határába", köztük Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke és dr. Kancz Csaba vármegyei főispán. Csepreghy Nándor, az Építési és Közlekedési Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes beszédében azt hangsúlyozta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a fejlesztések mellett. Ez a következő években elsősorban a tervezést jelenti országszerte, így a megyei településeken is.

Bencsik János, a Tatai-medence országgyűlési képviselője, miniszterelnöki biztos arról szólt, hogy 1990-ben, amikor Tatabánya polgármestere lett, Sárközy Géza tanácselnök arra kérte, hogy majd ha eljön az ideje, épüljön meg a két városrészt összekötő út. Több mint három évtizedet kellett erre várni, de megérte: az új út a helyi buszközlekedés számára is fontos lesz, valamint az ipari parkban dolgozók is könnyebben érhetnek oda a munkahelyükre, majd haza.

Szücsné Posztovics Ilona, Tatabánya polgármestere elmondta, hogy a beruházás 6 milliárd 875 millió forintos, amiből a támogatás mértéke a Modern Városok Programja keretében 3 milliárd 251 millió forint. Nem csak a Sárberekben és Bánhidán élőknek jelent majd könnyebbséget, hanem sok újvárosinak, dózsakertinek és a Bánhidai-lakótelepen élőknek is. Hozzátette, feszes, ütemezett és sikeres volt az előkészítés és a munka egyaránt. A következő nagy feladat a Dózsa György úti, Dózsakertet és Újvárost összekötő felüljáró felújítása lesz, remélhetően mihamarabb erre is lesz pályázati támogatás.

A szervezők megkérték a vendégeket, hogy az érkezésükkor kapott retró autóbusz vonaljegyet - amelynek az ára 1 forint - vegyék a kezükbe és szálljanak buszra. Lehetett választani egy 1970-es évjáratú Ikarus 55-ös, becenevén Faros, és egy nemrég Komáromban készített elektromos BYD-busz közül. A két jármű néhány perc alatt bejárta a Sárberek - Sárközy Géza út - Bánhida szakaszt oda-vissza, majd egyszerre szakították el a nemzeti színű szalagot. Pénteken délután egy órától már birtokba is vehették a közlekedők az utat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában