átadó

2021.05.28. 18:31

Megnyílt a 3 milliárdból átépített megyei könyvtár (képek)

A Modern Városok Program csaknem hárommilliárd forintos támogatásával valósult meg a József Attila Megyei és Városi Könyvtár újjáépítése. A korábbinál kétszer nagyobb alapterületen és 21. századi modern technikával kialakított tudástár már az olvasók előtt is nyitva áll.  

Sugár Gabi

A főbejárat előtt megtartott nyitóünnepségen Mikolasek Zsófia, az intézmény igazgatója köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik segítették e hatalmas projekt megvalósulását, s kiemelte munkatársai elmúlt években nyújtott szolgálatát. Falakat, eszközöket, technikákat adnak át, amelyeket az olvasók érdekében a hűséges és szolgálatkész könyvtárosok keltenek életre – mondta, majd hozzátette: Legyen a könyvtár mindenkié!

Popovics György, a megyei közgyűlés elnöke kiemelte a megyei könyvtár szűkebb hazánkra kiterjesztett segítő munkáját. Digitális szolgáltatásaik révén hatvan településsel állnak kapcsolatban. Hozzátette: a mostani beruházás alapja az a tervdokumentáció volt, amelyet másfél évtizeddel ezelőtt a megyei önkormányzat készíttetett el.

Bencsik János miniszteri biztos, országgyűlési képviselő képekkel kapcsolatos szófüzérrel indította beszédét. A képzelőerő, a képalkotás mellett, a teremtő erő is helyet kapott a sorban. Majd a hat évvel ezelőtti történéseket elevenítette fel, amikor a Modern Városok Programja egyik egyeztetésén felvetette a megyei könyvtár újjáépítésének gondolatát. A képek szófüzére utalt arra is, hogy a könyvek segítik a képalkotás, a képzelet kibontakozását. Teremtőerővé válik, s kiteljesedik, s hozzáad a közösséghez. A jövő pedig attól függ, lesz-e elég könyvtárlátogató, könyvtár pártoló, aki saját képességeit alakítva részt vesz közös sorsunk alakításában. Ez a könyvtár, a tudásközpont szerepe – fogalmazott.

 

Szücsné Posztovics Ilona polgármester is megköszönte a könyvtárosok munkáját, amelyeket a költözés, és a pandémia során nyújtottak. Példamutatóan kiszolgálták az olvasókat – fogalmazott, majd az ajándékba kapott plasztik olvasói jeggyel nyitotta ki a könyvtár ajtaját, s az intézményt az olvasók, a közönség előtt.

A megnyitón részt vett Krucsainé Herter Anikó kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkár. József Attila A Dunánál című versét Mikola Gergő tolmácsolta, s Demeniv Mihály harmonikaművész játékával varázsolta el a résztvevőket.

Önkiszolgáló funkciók

A megyei könyvtárban nagy hangsúlyt fektettek az automatizálásra, az önkiszolgáló funkciókra. Az ország közkönyvtárai közül elsőként Tatabányán működnek ezek az eszközök.

Könyv-visszavevő automata segíti a gyors ügyintézést, amelyből az előzetesen igényelt könyvek is elvihetők. Digitalizáló berendezések, amelyekkel 3D-s képeket, videokazettákat, régi képeket, diákat, nagyméretű dokumentumokat lehet feldolgozni, és megoldható a 3D-s nyomtatás is. A fonotékában régi adathordozókról lehet CD-másolatokat készíteni.

A könyvtár védettségi igazolvánnyal látogatható keddtől péntekig naponta 9 és 19, szombaton 9 és 17 óra között. Akik ezzel nem rendelkeznek, azok számára hétfőnként biztosítják a fapados rendszert.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában