Természetes tavak

2023.04.27. 14:00

Nagy változások lesznek a Fényes Fürdőben, újabb helyen fürödhetünk

Újabb természetes vízű fürdőhelyet alakítanának ki a Fényes Fürdő területén. A Katonai-tó mellett található Hülcser II.-ben is hamarosan fürödhetnek a strandolók.

G.D.V.

A szerdai testületi ülésen többek között elfogadták a Tata Városkapu Zrt. idei üzleti tervét is. Ebből kiderült, hogy már megkezdték a Fényes Strandfürdő nyitásához szükséges előkészületeket. Illetve a stranddal kapcsolatos további tervekre is fény derült.

A beszámoló szerint hosszú távon a cél azoknak a szolgáltatásoknak a kialakítása, fejlesztése, amelyek vagy nem szorulnak energiafelhasználásra, vagy olyan energiát használnak fel, aminek az előállítása minimális költséggel jár. Olyan beruházás, ami a strandmedencés szolgáltatás energiahatékonyságát szolgálná, 2023-ban nem tud megvalósulni. Ennek alternatívája a természetes vizek strandüzembe vonása, aminek viszont mind piaci, mind természetvédelmi szempontból van jelentősége. 

A grafika jobb oldalán lévő hosszúkás tavakról van szó
A grafika jobb oldalán lévő hosszúkás tavakról van szó

A Grófi tavat követően Hülcserek szakaszos fürdőtóvá fejlesztése részben már idén meg tud valósulni és gazdaságosan üzemeltethető. A Hülcser II. fürdőtóvá alakítása mintegy bruttó 20 millió forintjába kerülne a városnak. Illetve ehhez jönnek még a foglalkoztatás költségei.

A szerdai testületi ülésen ennek a tervét is elfogadták a képviselők. A Kemma.hu megkérdezte Berczelly Attilát, a Városkapu Zrt. vezérigazgatóját, hogy ez pontosan mit jelent és melyik tavakat érintik a tervek.

A vezető elmondta, hogy a Hülcser tavak három kisebb tóból álló láncolat, amit a Katonai-forrás elfolyó vizei táplálnak. Ezek a Grófi-tó oldaláról indulva a gyermekmedencék mögött helyezkednek el. Berczelly Attilától azt is megtudtuk, hogy a tavakat úgy szeretnék kialakítani, hogy azt családosok, kisgyerekesek is használhassák. Fokozatosan mélyülő parttal, úgy hogy minden korosztály megtalálja a maga helyét. Sőt, ennél még nagyobbat is álmodtak a Fényes üzemeltetői.

Bár a mostani uniós szabályok nem teszik lehetővé, de szeretnék később a Fényesen lévő források vizével táplálni a medencéket is. Igy a jelenlegi vegyszerezett, forgatott víz helyett az átfolyó forrásvíz biztosítaná a fürdést.

– Úgy gondolom, hogy ebben az energiaválságban az unió is átgondolja majd ezt a szabályozást. A fürdőszövetség már több kérelmet is írt ezzel kapcsolatosan, hiszen hazánkban rengeteg forrás van, aminek ivóvíz tisztaságú a vize. A Fényesen is rendelkezésünkre áll egész évben a 19 fokos forrásvíz, nekünk pedig jelenleg forgatnunk kell hónapokon keresztül ugyanazt a vizet, amit nem tartunk észszerűnek.  Rengeteg áramot felhasználni, hogy három hónapig legyen egy strandfürdőnk az időjárás függvényében, a mai körülmények között, környezetvédelmi, természetvédelmi szempontok alapján nem ésszerű – magyarázta az ügyvezető, aki hozzátette: ha az uniós szabályozás engedni fogja, akkor mindenképpen szeretnék a forrásokkal táplálni a medencéket. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában