Betemetik

2023.02.26. 07:51

Bio-tó lehet a Fényes Fürdő betemetett sportmedencéjéből

Ideiglenesen betemetik a Fényes Fürdőben levő, lezárt sportmedencét. Azt tervezik, hogy a későbbiekben visszabontják a teljes medencefalat, és visszaállítják az eredeti állapotokat. Bio-tó kerülhet majd a helyére.

Goletz-Deák Viktória

Betemetik a Fényes Fürdő sportmedencéjét. Egyelőre csak ideiglenesen. Erről a tatai képviselő-testület tavaly ősszel döntött. A munkálatokat már el is kezdték, azonban lakossági bejelentés miatt a jegyző azt januárban, ideiglenesen felfüggesztette.

A bejelentés szerint a Fényes Fürdő területén a régi sportmedence betemetése közben a földtakarás alá ipari hulladékot, bontási törmeléket, rozsdás vasanyagot, műanyag hulladékot temettek. A bejelentők szerint a medencében elhelyezett hulladékok veszélyeztetik az „ex lege” védett forrásokat és lápot. 

Horváth József, Tata jegyzője a januári testületi ülésen be is számolt a sportmedence helyzetéről. Mint mondta, kivizsgálták a bejelentést és megállapították, hogy a medence alján annak falából letört, leomlott törmelék található. Ezek nem minősülnek veszélyes hulladéknak.

A jegyző azt is kiemelte, hogy a sportmedence csak ideiglenesen van betemetve, költséghatékony módon. A tervek szerint a későbbiekben az egész le lesz bontva, és a területet az eredeti állapotának megfelelően fogják rendbe hozni. 

Ezzel értett egyet a vármegyei kormányhivatal Környezetvédelmi, Természetvédelmi, Hulladékgazdálkodási Főosztálya is. A hivatal megkereste a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságot, hogy megtudják valóban veszélyeztetik-e a védett forrásokat, lápot a munkálatok.

Azonban a természetvédők válasza, illetve a helyszíni bejárás nem támasztotta alá a bejelentők állítását. A szakvélemények szerint a medence alatti forráskürtőből fakadó forrás nem szerepel az adatbázisukban, a területet érintő védett forrásokról és lápról sem tudnak. Ezt támasztják alá a hivatalos szakterületi térképfedvények is.

A Fényes Fürdő területén lévő sportmedence működésének beszüntetését egyébként még 2019-ben rendelte el Berczelly Attila, a Városkapu Zrt vezérigazgatója. A döntésnek több oka is volt.

A sportmedence alatt megjelenő jelentős vízhozamú forrás megemelte, megrepesztette a medencetestet, ami a beszivárgó víz miatt megnehezítette a jogszabályok szerint elvárt vízminőség és a balesetmentes üzemeltetés biztosítását. A jelentős méretű medence csempével burkolt, aminek az évről évre történő javítása vállalhatatlan anyagi terhet jelentett, és a további csempehullás balesetveszélyes volt. Illetve a medence gépészete elavult és elöregedett, a szigorodó vízminőségi követelményeket az elavult szűrőrendszer, és a műszakilag leromlott állapotú szivattyúk, és az ebből következő alacsony intenzitású szűrés nem tudta megbízhatóan produkálni.

A Városkapu Zrt megvizsgálta a sportmedence esetleges újbóli üzemeltetésének feltételeit, de végül a végleges bezárás mellett döntöttek.
Ennek oka, hogy az újbóli üzembe helyezés olyan nagy költségekkel járna, amire se most, se a jövőben nem lesz forrása a Zrt-nek. Ráadásul a meglévő medencetest alatti (hidro)geológiai folyamatok, vagyis a források negatív hatása továbbra is fennállna.

Ezért a medence betakarása mellett döntöttek. Részben mert az „tájsebként” éktelenkedik a nagylétszámú látogatót fogadó Fényes tanösvény és maga a Fényes bejáratánál. Másrészt hasznos, parkosítható területet foglal el. Ráadásul a lekerítés ellenére balesetveszélyt jelent az illetéktelenül a területre behatolók és a Fényes állatvilága számára.

Új sportmedence és biotó

A tervek szerint nem marad a Fényes Fürdő sportmedence nélkül. Tata Város Önkormányzat Képviselő-testületének Gazdasági Programja tartalmazza, hogy a közeljövőben az Amorf medencék környékén szeretnék megteremteni az úszás lehetőségét egy másik sportmedence építésével.
A jelenlegi medencéből a beton szerkezet elbontását követően egy biotavat szeretnének létrehozni. A medence alatti forrás által táplált tóban a Fényesen korábban meglévő vízinövényeket, halakat csigákat lehetne bemutatni. Ezen intézkedések biztosíthatják az eredeti állapothoz legközelebb álló természeti viszonyok megteremtését.

Azonban jelenleg csak a medence ideiglenes betakarására van lehetőség. Ugyanis a medencetest kiemelése szintén hatalmas költségekkel jár, amit majd a későbbiekben is el tudnak végezni. A sportmedence ideiglenes eltakarásának tervét Dr. Musitz László, az Által-ér Szövetség szakmai igazgatója is véleményezte.

A természetvédő szerint a csapadékvízzel feltelt medence csapdát jelent a beleeső kisállatok számára. Az igazgató is kiemelte a sportmedence csúf látványát, ami méltatlan az ország egyik legnépszerűbb tanösvényéhez. Véleménye szerint az immár évek óta használaton kívül lévő medence földdel történő betakarásával és a betonlétesítmény eltüntetésével, a terület parkosításával egy újfajta térélmény jöhet létre. Kihangsúlyozta, hogy a medence jelenlegi feltöltésére, betemetésére átmeneti intézkedésként tekintenek, amelyet a megfelelő anyagi források megléte esetén felül lehet és felül is kell vizsgálni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában