Ünnep

2022.12.14. 07:08

Tatabányán néztünk körül, milyen a műfenyő választék

Óriási a választék a műfenyők terén: egyre inkább teret hódítanak a színben és formában változatos darabok. Árban határ a csillagos ég, a magasságban pedig a plafon. Van háromezer forintos, de csaknem 200 ezer forintért is találtunk. Megnéztük, mennyire gazdaságos döntés.

Wágner Zsanett

Forrás: Shutterstock

Fotó: Dmitry Tkachuk

Néhány évvel ezelőtt még a magasság határozta meg a műfenyő árát. Kérdés volt ugyanakkor az örökzöld fajtája is, mert nem mindegy, hogy ezüstfenyőt, vagy nordmannt formáz-e meg a plasztik. Sokak mellett például a tatabányai barkácsáruházban is megváltozott a helyzet és ma már óriási a választék: a hófehértől a zöld levelűn át egészen a feketéig. Kapható hóval borított, díszített és a hagyományos “csupasz”. Éppen ez az, a bőség zavara, amiért egyre többen voksolnak a műfenyő mellett. Ráadásul az időtakarékosság, a tartósság, valamint a megfizethetőség is döntő érv egyesek szerint.

– Jellemzően az idősebbek keresik a műfenyőt. Kiszámolták, hogy néhány év alatt megtérül az áruk. A fiatal családosok, főként ahol kisgyermek van, élőfenyőt vesznek – nyilatkozta név nélkül az egyik tatabányai eladó, akinél elsősorban gazdasági szempontokra hivatkozva keresik a plasztikfát. Egy másik indok – árulta el – a természetvédelemé, ha műfenyőt vásárolnak, biztosan kevesebb fát vágnak ki.

A kereslet alakulása a kínálatnál is tetten érhető: több tatabányai árusnál kapható mindkét fajta, azaz az élő és a mű is. Bihari Attila, a Konzum-udvar fenyőárusa szerint a vásárlók csaknem öt százaléka választ inkább műfenyőt. Lapunk felmérése is rámutatott az egyre inkább növekvő tendenciára. Tíz megkérdezettből hét azt mondta, már feldíszítette a fáját, ez pedig a műfenyő.

Megnéztük, mi újság az online választékban. Bárhol kapható műfenyő. Asztali, 45 centiméteres változat, díszítéssel 3590 forintért. Van, ahol fenyőillatú sprét adnak ajándékba, vagy tobozdíszítést, esetleg fenyőfatalpat. A határ pedig a plafon, a csillagos ég helyett. A legmagasabb találat 2 méter 40 centiméter 88 ezer 130 forintért, de 2 méter 60 centiméteres is, 199 ezer 990 forintért – utóbbit 3 D-s tűlevelekkel árulják.

Nagy sláger az idén a háromdimenziós fenyő, amelynek tűlevele nemcsak síkban, hanem térben is mintázza az eredetit. Az online kutatás során több találatra bukkantunk, hogy 2022-ben már az okosvilágítás a nyerő és nemcsak a zöld szín, hanem a piros, a kék, a rózsaszín, a türkiz, a csíkos és a szivárványszín is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában