Tűlevelű mustra

2022.12.08. 14:04

Nagy fenyő-körkép: utánajártunk, mennyivel lesz drágább idén a karácsonyfa

Megyeszerte megérkeztek a fenyők az árusokhoz. Tatabányán egyelőre a megszokottnál jóval kevesebb helyszínen, de magasabb áron kaphatóak a tűlevelűek. Bihari Attila például nordmannt árul a vasútállomás előtt, 1500-2000 forinttal kér többet a tavalyi árnál.

Wágner Zsanett

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

A jól bevált helyszíneken, a bevásárlóközpontok előtti parkolókban egyelőre nyoma sincs a fenyőárusoknak. Tavaly már december elején megérkeztek a kereskedők, tegnap egyedül a Konzum-udvarban értük tetten, amint a több tucatnyi hálózott fenyőfa kiszabadul a csomagolóanyag fogságából. Bihari Attila kereskedő bizakodva tekint az ünnepek elébe.

– Csaknem 20 százalékkal került többe a fenyő az idén – összegzett Attila, aki szerint a tartós szárazság a fenyőtermelőket sem kímélte. Mivel a fenyő hasonlóan termesztett növény, mint bármelyik másik, a szárazság az idei “termésre” is rányomta bélyegét. Ez jellemzően áremelkedésben mutatkozik meg. Azonban a karácsony nem teljes fenyő nélkül. Attila szerint évente egyszeri kiadással kell számolni egy fenyő esetében és bízik benne, hogy a családok sem gondolják másként.

Általában 1 méter 20 centiméterestől a 2 méter 70-es magasságig kaphatóak nordmann fenyők a vasútállomásnál. Azt mondja, választása erre a fajtára esett, mert ezt keresik a legtöbben, ez  legnépszerűbb fenyőfajta. Az örökzöldek Zala-megyéből érkeztek és darabárasok: 5 ezertől 20 ezer forintig terjed az áruk.

A tatabányai kereskedő az elmúlt évek tapasztalatai alapján azt mondja, jövő héten várható a legtöbb vásárló és december 17 körül  várható a legnagyobb idei forgalom. Éppen ezért most “csak” 200 tűlevelűvel érkezett, néhány nap múlva – a vásárlás függvényében – várható újabb szállítmány, körülbelül 100 fával tölti fel Attila a készletet. Lapunk kérdésére elárulta Attila, mi lesz a megmaradt darabok sorsa, ha nem viszik el mindegyiket december 24-én kora délutánig.

– Tavaly három fenyő maradt meg. A fákat felajánlottam Mésztelepen és Felsőgallán élő rászoruló családoknak és ez, ha marad, az idén sem lesz másként – válaszolta a tatabányai kereskedő, aki nyolc esztendeje árulja a fenyőt a vasútállomásnál és sok esetben ismerős arcok térnek vissza standjához. Jól látja az időről-időre jelentkező visszaesést is: a vásárlók csaknem 5 százaléka átpártol és műfenyőt vásárol az ünnepekre.

Megkérdeztük: Élő tűlevelűt vagy műfenyőt vásárol az idén?

fenyő karácsonyva
Schmidtmayer Antal
Fotós: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Schmidtmayer Antal: – Tizenhárom éve van műfenyőnk, úgyhogy azóta nincs gondunk a fenyőfa vásárlásra. Több okból jobban szeretem, mint az élőt. Egyrészt sokkal könnyebb a tárolás, például nem hullik a tűlevél. Nem kell annyi fát kivágni, így környezetvédelmi szempontok miatt is jobb, illetve mindig hozza ugyanazt a jó formát. Egyedül a fenyőillat hiányzik, de ma már az is helyettesíthető.

fenyő karácsonyva
Bödecs Károlyné
Fotós: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Bödecs Károlyné: – Minden évben vettünk fenyőt, amíg picik voltak a gyerekek. Mára átváltottunk műfenyőre. Szép, fehér, másfél méteres fa van otthon. Egyik évben arany díszeket használunk, a másikban csak pirosat. Szép hagyomány, hogy szenteste délelőttjén karácsonyfává öltöztetjük a fenyőt. Bízom benne, hogy jövőre visszatérhetünk az eredeti szokáshoz: unokánk és élőfenyőnk lesz.

fenyő karácsonyva
Finta Tamás
Fotós: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Finta Tamás: – Általában nordmann fenyőt veszünk. Az elmúlt évek tapasztalata, hogy a legjobb szárazságtűrő. Az idén még nem vettük meg a fenyőt, kicsit korainak tartom. Megnézzük, hol lehet a legszebbet kapni és talán a jövő héten megejtjük a vásárt. Általában december 24-én díszítjük fel a tűlevelűt és vízkeresztig biztosan díszeleg majd a nagyszobában. Nem szoktuk elültetni, kivágottat veszünk.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában