Öreg-tó

2022.07.28. 11:38

Vasárnap szavaznak a tatai szállodaépítésről - itt van minden, amit tudni kell

Újra központi beszédtéma Tatán az a szállodaberuházás, amelyet az Öreg-tó partjára terveztek. Ugyanis vasárnap lesz a népszavazás, amely akár el is döntheti a beruházás sorsát.

Kemma.hu

A szállodaépítést ellenzők plakátokkal is mozgósítanak a városban

Forrás: 24 Óra

Fotó: F. P.

Ahogy arról rendszeresen beszámoltunk, nagy vitát generált a vizek városában az a terv, amelynek megvalósulása esetén az Avalon-csoport egy ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. Tata ezzel kétségkívül felkerülne a turizmus világtérképére és a város más közösségi beruházásokat lehetővé tevő adóbevételei is jelentősen nőnének, ám a terv mégis a civilek tiltakozását váltotta ki. 

A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett nyolcvan-száz fő alkalmazására nyújtana lehetőséget. Csakhogy a civil tiltakozás szerint ezzel megváltozna az ökoszisztéma, s a környezeti károk mellett a helyiektől is elvennék kedvelt tópartjuk egy szakaszát. Ahogy arról beszámoltunk, a civil mozgalom több tüntetést szervezett, majd közel hatezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért

A tópart beépítésért tiltakozó Stop Avalon Tata és a TETT (Tegyünk Együtt Tudatosan Településünkért) nevű civil szervezetek jelenleg is kampánnyal próbálják rávenni a tatai városlakókat, hogy vegyenek részt a július 31-i népszavazáson és mondják el a véleményüket az Avalon projektjéről.

Ennek érdekében több tucat plakátot is kihelyeztek, ám ezek egy részére ismeretlenek a „Go Avalon Go” („Gyerünk Avalon, gyerünk”) feliratú, a hotelépítést támogató matricákat ragasztottak. Szalay Ildikó, a Stop Avalon Tata alapítója szervezett akcióra gyanakszik és a civilek feljelentést is tettek a rendőrségen.

Ahogy azt megírtuk, Horváth József jegyző tájékoztatása szerint a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana – tette hozzá.

Ami biztos: eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést. A referendum lebonyolításához a város 14 millió forintot különített el a költségvetésben. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – közel tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges – ismertette a jegyző.

Kérdés persze, hogy a július 31-i időpont kedvez-e a nagy részvételnek, mert sokan éppen most nyaralnak. De akiknek fontos, hogy kifejezzék véleményüket az immár két éve húzódó ügyben, azok minden bizonnyal részt vesznek a voksoláson.

Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője idén májusban is megerősítette korábbi állásfoglalást, mondván „továbbra sem épülhet gigahotel a tatai Öreg-tó partján. Egy évvel korábban pedig arról beszélt, hogy a kormányzat elvárása az önkormányzat irányába az, hogy a jelenlegi építési szabályzat maradjon érvényben. Mindezt azért, hogy olyan léptékű fejlesztésre kerülhessen csak sor, amely tiszteletben tartja a természeti környezetet és a kulturális épített örökséget is.

– Ez egyben azt is jelenti, hogy aligha lesz lehetőség arra, hogy az elkövetkező években 130 szobás ötcsillagos szálloda épüljön meg ott – szögezte le. – Ha a befektető elfogadja és tudomásul veszi a helyi szabályokat – és nem nagyon tud mást csinálni -, akkor hasonló léptékű fejlesztést fog megvalósítani, mint amilyenek az Öreg-tó tóvárosi oldalán megvalósultak. Azt gondolom, ez a fajta befektetői hozzáállás elvárható a helyi önkormányzattól.

A tata.hu-n olvasható jegyzői tájékoztatás szerint a szavazás 6-tól 19 óráig tart. A tatai választópolgárok a korábbi 24 helyett 19 szavazókörben élhetnek szavazati jogukkal. A szavazóköröket úgy racionalizálták, hogy minden szavazó az eddig megszokott helyszíneken tudja leadni a szavazatát. 

Vasárnap is lesz kormányablak - A választópolgárnak, csakúgy mint az országos vagy a helyhatósági választásokon, most is a voksolás előtt kell, hogy igazolja a személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját. A választásra jogosult kizárólag érvényes okmányokkal szavazhat. A  Helyi Választási Iroda kérelmére a tatai kormányablak az Ady Endre úton a népszavazás napján 14-19 óra között rendkívüli nyitvatartással biztosítja a tatai szavazópolgároknak a lejárt személyi okmányok pótlását. Ebben az időszakban kizárólag a tatai szavazópolgárok személyi okmányaikkal kapcsolatos ügyintézésre, illetve elveszett, vagy megsérült lakcímkártya pótlására lesz lehetőség. 

Ahogy megszokott, mozgóurnát is lehet igényelni. Itt két időpontot érdemes megjegyezni: 29-én 16 óráig a helyi választási irodához személyesen vagy elektronikusan lehet benyújtani az igényt. 31-én délig pedig vagy elektronikusan ugyanide, vagy az illetékes szavazatszámláló bizottsághoz meghatalmazott útján vagy meghatalmazással nem rendelkező személy általi kézbesítéssel. A mozgóurnát a választópolgár kérheti a lakcímére vagy a lakcíme szerinti szavazókörben lévő bármely címre. 

A szavazatszámláló bizottság két tagja keresi majd fel a voksolás napján felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen, ha az a szavazókör területén található. A legfrissebb szabályozás szerint, ha valaki a szavazás napján gondolja meg magát, és mégis hagyományos módon, szavazóhelyiségben akar voksolni, akkor ha a mozgóurnát kérők névjegyzéke a szavazókörben van. Ez esetben a választópolgárnak a mozgóurnát kérők névjegyzékét kell aláírnia. 

A helyi népszavazás kérdései

  1. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telkeken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön, és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  2. „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/2018. (XII.20)) és helyi építési szabályzata (38/2005.(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  3. „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata Város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában