HVB

2022.06.07. 16:23

Eldöntötték, mikor lesz a tatai népszavazás

Az Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján.

Kovács László

Forrás: 24 Óra

Fotó: Szőts István

Július 31-ére tűzte ki a tatai választási bizottság a civilek által kezdeményezett népszavazás időpontját, a voksolás azt szeretné megakadályozni, hogy az Avalon-csoport szállodát építhessen az Öreg-tó partján.  Horváth József jegyző tájékoztatása szerint a szavazásra feltett három kérdés közül kettő konkrétan a hotel telkének helyrajzi számához kapcsolódik. 

A harmadik kérdés támogatása viszont megakadályozná, hogy az önkormányzat az Öreg-tó teljes partján településfejlesztési megállapodást kössön, ez több tervezett fejlesztést megakasztana 

– tette hozzá. 

Eredményes népszavazás esetén a képviselő-testület egy évig nem hozhat a szavazással ellentétes döntést. A referendum lebonyolításához a város 14 millió forintot különített el a költségvetésben.  A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon a választópolgárok több mint fele – közel tízezer ember – voksol. Egy-egy kérdésben a szavazás eredményességéhez az érvényes szavazatok több mint felének azonossága szükséges – ismertette a jegyző. 
A Hell Energy érdekeltségébe tartozó Avalon-csoport 2020 májusában jelentette be, hogy 120 szobás, ötcsillagos szállodát építene 15 milliárd forintból a saját tulajdonában lévő telken, az Öreg-tó partján. 

A beruházók szerint a városnak 100 millió forintos adóbevételt hozhat a létesítmény, emellett nyolcvan-száz fő alkalmazására nyújt lehetőséget. 
A tervek ellen nagyszabású lakossági tiltakozás bontakozott ki, a beruházás megakadályozása érdekében pedig Stop Avalon Tata néven alakult civil mozgalom, amely több tüntetést szervezett, majd közel hatezer aláírást gyűjtött össze a népszavazás kiírásáért. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában