avalon

2020.10.15. 07:05

Három kérdéssel lehet a népszavazás a tatai szállodáról

A Győri Törvényszék jóváhagyta azokat a népszavazási kérelmeket, amelyeket a Stop Avalon csoport nevében magánszemélyek nyújtottak be. Mint arról már többször beszámoltunk, a 25 milliárd forintos luxushotel-beruházás megakadályozására egy civil szervezet népszavazást kezdeményezett.

Sz.D.K.

Június 11-én a Tatai Televízióban élőben beszél majd az Avalon beruházásról Michl József (Fidesz-KDNP) polgármester és az ellenzéki képviselő Popovics Judit.

Forrás: Avalon

Mint azt dr. Horváth József jegyző a városi televízió híradójában bejelentette, a Győri Törvényszék a négy kérdésből hármat a fellebbezések elutasításával népszavazásra alkalmasnak ítélt. Ezek a következők:

  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata, 1841 hrsz.-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlanra vonatkozóan a város településképi rendelete (29/ 2018. (XII. 20.)) és a helyi építési szabályzata (38/2005(XII.6.)) a 2020. február 28-án hatályos állapotában maradjon?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy a Tata, 1841 hrsz.-ú (Esterházy műemlék lóistálló és lovas pálya) ingatlannal szomszédos telken gépjármű-közlekedésre alkalmas út ne épüljön és az ott már meglévő utat se lehessen kiszélesíteni?”
  • „Egyetért-e Ön azzal, hogy Tata város Önkormányzata ne köthessen településfejlesztési szerződést a Tatai Öreg-tó Természetvédelmi Területén létesülő beruházáshoz kapcsolódóan, megőrizve ezzel a terület természeti és épített értékeit?”
  • Mint ismeretes, az elmúlt hónapok legnagyobb vitáját az keltette a tataiak között, hogy vajon az Öreg-tó partján fogja-e felépíteni új luxusszállodáját az Avalon Park Kft. Az erről tartott sajtótájékoztatón az eredeti látványterveket is megmutatták a közönségnek. Pantl Péter, a beruházó cég kommunikációs és marketingigazgatója elmondta, hogy Tata különleges történelmi múltjával, magas esztétikai és környezeti értékeivel, egyedülálló természeti adottságaival méltó helyszíne a szállodának. Az akkori rendezvényen Tata polgármestere, Michl József leszögezte, hogy az építkezés még nincs kőbe vésve.

    Az ügy érdekessége, hogy néhány napja kiderült: az Avalon veheti meg és újíthatja fel a sokáig eladhatatlannak vélt Cifra-malom épületét, s erre a képviselők is áldásukat adták. Ám a döntés miatt valakik Stop Avalon feliratú, sárga szalaggal tekerték be az épület homlokzatát, jelezve: ez ellen a beruházás ellen is tiltakoznak.

    Következhet az aláírásgyűjtés

    A népszavazási kérdésekről a helyi választási bizottság korábban már döntött: kettőt elfogadtak, kettőt pedig elutasítottak. Mind a négy kérdés esetében érkezett törvényes felülvizsgálati kérelem a Győri Törvényszékre, amelyből hármat jóváhagytak. Így három témakörben megindulhat a népszavazási eljárás. Törvényi kötelezettségeinek eleget téve a jegyző hitelesítette az aláírásgyűjtő íveket, amelyek már átvehetők a választási irodában. A népszavazás kezdeményezőinek harminc napja van az aláírások összegyűjtésére, amihez a Tatán élő 20 790 választásra jogosult legalább húsz százalékos részvétele szükséges, azaz kérésenként legalább 4158 személynek kell aláírnia a nyomtatványt a népszavazás kiírásához. A népszavazás akkor lesz érvényes, ha azon minimum a választásra jogosultak 50 százaléka + 1 fő részt vesz.

    További részletek a 24 Óra október 15-i számában.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában