történelmi siker

2019.08.03. 11:30

Ilyet szelfit egy magyar se lőtt még: Suhajda Szilárd a K2 csúcsán

Suhajda Szilárd megmutatta, milyen a világ a világ legveszélyesebb nyolcezres csúcsán.

Sz. A.

Suhajda Szilárd megmutatta, milyen a világ a világ legveszélyesebb nyolcezres csúcsán.

Forrás: Facebook/Suhajda Szilárd

Suhajda Szilárd posztolta első fotóit a világ legveszélyesebbnek tartott nyolcezresének, a 8611 méter magas K2-nek a megmászásáról. A volt esztergomi főiskolás Klein Dáviddal vágott neki az expedíciónak, azonban Dávid gyomorpanaszok miatt végül nem indult el a csúcsra, amelyet magassági teherhordók és oxigénpalack nélkül el is ért. Ő az első magyar, akinek ez sikerült.

Friss hír, hogy vasárnap a fiúk elindulnak Magyarországra, és a tervek szerint 13 órakor landolnak a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2B terminálján és mindenkit szeretettel várnak, akik szeretnék őket üdvözölni. Hogy milyen megterhelő volt expedíciójuk, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Dávid 10, Szilárd pedig 15 kilót adott le a Pakisztánban töltött idő alatt…

Szilárd és a magyar hegymászás sikere, ahogy az Facebook-oldalán olvasható, a minden korábbinál alaposabb felkészülés, a hatékony csapatmunka (a hegyen és a háttérben is), az expedíció partnereinek maximális hite és támogatása, a kiváló időjárás és az így megvalósuló jól felépített akklimatizációs stratégia, valamint az állandó és megingathatatlan mászótársi kapcsolat volt.

A Himalájában (beleértve a Karakorum hegyláncát is) három „leget” szokás emlegetni: a legnehezebb, a legveszélyesebb, és a legmagasabb nyolcezres hegycsúcsok hármasát. Ezek közül kettő első magyar megmászását már sikerült megvalósítani. Az Everest oxigénpalack nélküli megmászása még hátra van, olvasható a magyar mászó oldalán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában