Propaganda

2023.07.19. 06:56

Félelemben élőket kerestek az ácsi forgatáshoz

Ács is szerepel abban a videoriportban, amelyhez kifejezetten a katódüzem felépítése ellen tiltakozókat keresett a Deutsche Welle riportere.

Kemma.hu

 „Az etanol szétmarta a torkomat” címmel közölt írást nemrég a telex.hu a Deutsche Welle videóriportja nyomán. A bevezető szöveg szerint arról fogattak, hogy milyen az akkumulátorgyárak szomszédságában élni. Mint ismert: Ácson nincs tervben akkumulátorgyár építése, egy katódüzem létesülhet a településen. A riport tartalmi része úgy kezdődik, hogy „Petra a komáromi akkumulátorgyárban dolgozott, de csak pár napig, mert nem bírta a rosszulléteket. Sokkolta a hír, amikor kiderült, hogy lakóhelye, Ács mellé katódgyár épülne.”

Az anyagból kiderül, hogy Bátonyterenyén mindennapi valóság az, amitől Petra még csak tart: szerinte állandó az émelyítő bűz, és több a felsőlégúti megbetegedés a környezetében, mióta megnyitott az akkumulátor-feldolgozó üzem a település határában. A kormány viszont továbbra is kiemelt beruházásokként kezeli ezeket a gyárakat.

A riport érdekében a Deutsche Welle újságírója semmit sem bízott a véletlenre. Nem egyszerűen csak helyben élőket keresett a nyilatkozatra, hanem egy közösségi felületen kifejezetten olyan helyi lakost, aki arccal és névvel mesélne neki egyrészt arról, hogy „milyen félelmek vannak benne az épülő gyár kapcsán”, másrészt „miért érzi problémásnak” a beruházást.

Azt is kérte felhívásában, hogy akár arccal és név nélkül is jó neki, ha valaki arról mesél, hogy milyen tapasztalatai vannak egy akkumulátorgyárban (mondjuk a komáromiban) dolgozva. Arra volt kíváncsi, hogy az illető „találkozott-e veszélyes anyagokkal”, valamint „lettek-e egészségügyi problémái ami talán(!) az ottani munkájához köthető”, illetve volt-e védőfelszerelése. A riporter privát üzenetben várta a jelentkezéseket. Sikerrel járt, a videoriport elkészült. Ebből nem meglepő módon az derül ki, hogy a komáromiakhoz hasonlóan nagyon nagy veszélyben vannak az ácsiak is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!