Politikai hangulatkeltés

2023.06.23. 17:48

Szentirmai István: „Ács nyer és nem veszít a beruházással, ami ellen most a harc folyik”

Mint ismert, mintegy 520 milliárd forintos óriásberuházással 900 új munkahelyet hoz létre a kínai Huayou Cobalt, amely Ácson építi fel első európai üzemét, ahol katódot fog gyártani. A polgármester, Szentirmai István közleményt adott ki a politikai hangulatkeltés megakadályozása érdekében.

Kemma.hu

A vállalat kínai főhadiszállása és gyártóbázisa

Forrás: Ács Város Hivatalos Oldala/Facebook

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelentette be a Huayou Cobalt beruházást, amelynek értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Ilyenből tavaly összesen 159 darab volt a világon. A bejelentés után rögtön megindult a politikai hangulatkeltés a településen, a független liberális sajtó egy része azzal támadja Szentirmai István polgármestert, hogy a bejelentés előtt egy héttel még tagadta, hogy akkumulátorgyár épülne a kisváros határában. A településvezető a pénteken kiadott közleményében megismételte: hiába állítják, akkor sem épül akkumulátorgyár Ácson. Egy katódgyártó üzem épül, amelyről eddig és ezután is megoszt minden rendelkezésre álló információt.

A közlemény úgy fogalmaz, hogy az üzemben nincs környezetszennyezést előidéző tevékenység, katódokat gyártanak majd a világ legfejlettebb gyártósorain. Mint ismert: a katódanyag-üzem, ellentétben az akkumulátor-üzemmel, katódanyagot állít elő, a végtermék és a folyamat eltérő. A beruházásnak nincs extra vízigénye, a keletkező szennyvizet megfelelő tisztítás után újrahasznosítják, valamint por sem keletkezik, mert azt vízfüggönyös poreltávolító berendezéssel gyűjtik és kezelik.

A polgármester sajnálatát fejezte ki azért, mert vannak, akik számára nem elég az adott szó, akiknek lételeme a hangulat- és indulatkeltés. Ebbe tartozik a tiltakozás mindegy mi, lényegében bármi ellen. Hozzátette: ha egy üdítőt gyártó, vagy annak dobozát előállító vállalkozás szeretett volna Ácsra települni, akkor most az ellen lázadnának az önjelölt „szakértők” akiknek jelentős hányada nem ácsi, hanem budapesti és környékbeli, mert az ellenzéki politikai erők mozgatják a szálakat.

A polgármester szavait megerősíti, hogy a sorozatos botrányairól elhíresült, számos pártot megjárt, de az ácsiak által „elzavart” korábbi polgármester, Lakatos Béla állt a tiltakozók élére.

Szentirmai István polgármester mindenesetre állítja: a beruházással, ami ellen most a harc folyik, Ács nyer és nem veszít. Szerinte valójában akkor lenne vesztes a város, ha a befektető elállna a szándékától.

Úgy tudjuk, hogy a településen élők egy része valamilyen formában azt tervezi, hogy kiáll a városvezető személye és a beruházás mellett. Ezt azért teszik, mert gyűlnek ugyan az előző polgármester, Lakatos Béla által kezdeményezett, az építkezést ellenző aláírások-, de a városban azok a hangok is egyértelműen jelen vannak, melyek a beruházás mellett foglalnak állást.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában