Közélet

2009.06.16. 18:59

Zárolták Orbán vagyonát

A sikkasztással és hűtlen kezeléssel gyanúsított Orbán István volt megyei MSZP-alelnök és edzőtábor igazgató huszonöt- és húszmilliós házait, valamint kétmilliós autóját zár alá vonta a tatabányai bíróság. Ügyvédjével végrehajtási igénypert indítanak, a vagyon fele ugyanis Orbán István feleségének tulajdona.

Sz. A.

Első fokon (vagyis még nem jogerősen) zárolta Orbán István, a sikkasztással és hűtlen kezeléssel gyanúsított volt edzőtábor-igazgató személyautóját és két ingatlanát a Tatabányai Város Bíróság a közelmúltban.

Megkérdeztük dr. Széplábi Rezsőt, a megyei főügyészség csoportvezető ügyészét, hogy a zár alá helyezés mit jelent a gyakorlatban.
– A zár alá vétel egy speciális eljárási szabály az elkövetővel szemben, és ennek értelmében az elkövető nem adhatja, írathatja át tulajdonait másra, vagyis azokat nem lehet elidegeníteni tőle. A gyakorlat szerint a zár alá vételre akkor kerül sor, ha  felmerülhet a vagyonelkobzás lehetősége, illetve ha a sértett polgári jogi úton kívánja a kárát megtéríttetni. Ez a gyakorlat, nem a konkrét ügyre vonatkozik, hiszen a tatabányai bíróság döntése még nem jogerős – emelte ki dr. Széplábi Rezső.

Felmerült, hogy az eddig átnézett iratok alapján 15 millió forintos kárt okozott a volt igazgató. Az MSZP megyei szervezetének volt alelnöke és felesége fele-fele arányban tulajdonosa a körülbelül húsz- és huszontmillió forintos házakaknak és a kétmilliós autónak, ezért végrehajtási igénypert indítanak, tudtuk meg dr. Józsa Domonkostól, Orbán ügyvédjétől.

– Nagyon képlékeny a kárösszeg, erősen támadni is fogjuk, de egyelőre még nyomozati és nem bírósági szakazsban van az ügy. Komoly és elfogadható bizonyítékot, szakértői véleményt még nem láttunk ezzel kapcsolatban, ráadásul nem igazságügyi szakértő, hanem rendőrségi szaktanácsadó készítette el az eddig kimutatást – magyarázta dr. Józsa Domonkos, aki elmondta, arra fogják kérni a bíróságot a végrehajtási igényperben, hogy állapítsák meg a közös vagyon értékét, majd annak felét oldják fel a zár alól, hiszen az a feleség tulajdona.

Ahogy arról már korábban is beszámoltunk, a Nemzeti Utánpótlás-Nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) május közepén kezdeményezte Orbán avgyonának zár alá vételét, hogy így biztosítsák a NUSI-t ért kár megtérülését.
Dala Tamás volt NUSI-megbízott főigazgató gyanúsítását megszüntette az ügyészség, de megrovásban részesítette.

– A megrovás egy intézkedésfajta. Az erkölcsi bizonyítványa ettől tiszta marad, büntetlen előéletű marad, de a priuszában, vagyis a bűnügyi nyilvántartásban szerepelni fog – magyarázta dr. Széplábi Rezső.
Arra a kérdésre, hogy Komáromi Lajos, a THAC vezetője miért maradt továbbra is gyanúsított (csalás vétségének gyanújával), dr. Széplábi Rezső elmondta, hogy azért, mert még folyamatban van az eljárás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!