Csapat épül

2024.02.17. 06:54

Jöhet Dzsudzsák és Szalai Ádám: összeraktuk a legerősebb magyar csapatot a lottóötösből

Utánajártunk, hogy az ötöslottó rekordközeli főnyereményéből hogyan tudnánk egy NBIII.-as csapatból élvonalbeli gárdát faragni. Vajon lehetne ennyi pénzből egy új stadiont építeni? Szoboszlai Dominik, vagy Kerkez Milos kivásárlási árát futná?

Túri Csaba

Lottólázban ég az egész ország, ami egyáltalán nem meglepő annak fényében, hogy minden idők második legnagyobb nyereménye a tét az ötöslottón. Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a témával, kíváncsiak voltunk, hogy olvasóink mire költenék a hatalmas összeget. Ezúttal pedig eljátszunk a gondolattal, hogy mi történne akkor, ha egy vármegyénkbeli futballőrült találná el az öt számot.

Az ötöslottó főnyereményéből Dzsudzsák Balázs és Szalai ádám mellett még 10 játékost tudnánk leszerződtetni, de Szboszlai Dominik hazacsábítására sajnos nem futná a bő hatmilliárd forintból
Az ötöslottó főnyereményéből Dzsudzsák Balázs és Szalai ádám mellett még 10 játékost tudnánk leszerződtetni, de Szboszlai Dominik hazacsábítására sajnos nem futná a bő hatmilliárd forintból
Fotó: Anne-Christine Poujoulat / Forrás: AFP

Komárom-Esztergom vármegyében jelenleg a legmagasabb szinten szereplő együttesek a Dorogi FC, a Komáromi VSE és az Opus Tigáz Tatabánya. Mindhárom klub az NB III.-ban, vagyis a harmadik vonalban szerepel. Mivel a cikkünk szempontjából nincsen jelentősége, így most eltekintünk attól, hogy kiválasztjuk az egyik csapatot, hogy első osztályú gárdát faragjunk belőlük a hétvégén ölünkbe hulló temérdek pénzből, hiszen bármelyiket választhatnánk. 

Az ötöslottó nyereményéből építünk stadiont a vármegyében

Első gondolatunk az volt, hogy elköltjük az összeget sztárfocistákra, de ahogy számoltuk a pénzkötegeket a gondolatainkban, rájöttünk, hogy az infrastruktúra területén is érdemes lenne szétnézni. Tekintve, hogy a vármegyében nincsen egyetlen modern stadion sem, arra gondoltunk, hát építünk mi magunk. Hogy elég lenne-e 6 milliárd forint egy új stadionra? Spoiler: nem. 

Hazánk legnagyobb sportlétesítménye, a 67 ezer ember befogadására alkalmas Puskás Aréna 150 milliárd forintból készült el. Ekkora stadionra nincsen szükségünk. Megnéztük ezért, hogy mekkora összegből épültek azok az arénák, amelyeket méretük szerint el tudnánk képzelni Komárom-Esztergom vármegyében. A 8 ezer férőhelyes nyíregyházi stadiont még nem készült fel, de a hivatalos adatok szerint 19 milliárd forintra rúg majd a végösszeg. A szinte pontosan ugyanannyi nézőt befogadni képes szegedi Szent Gellért Fórum már valamennyivel olcsóbb volt (13,4 milliárd), de egy esetleges telitalálatos lottószelvénnyel is drága lenne. 

Az angyalföldi Vasas stadion méretét tekintve kisebb, „mindössze” 5000 szurkoló képes egyszerre a lelátón helyet foglalni, viszont árában már közeledik a határainkhoz. A létesítmény összesen 9 milliárd forintot emésztett fel, amihez lehet elég lenne várni pár hónapot, hátha addig nem viszi el senki a főnyereményt és felduzzad addig az össznyeremény. Ez természetesen rizikós vállalás lenne, ezért egyelőre nem építünk új stadiont, inkább elverjük a pénzt játékosokra.

Szoboszlai Dominik hazacsábítása esélytelennek tűnik

Mielőtt nagy költekezésbe kezdünk, nézzük meg, hogy mennyi pénz állhat a rendelkezésünkre a nyeremény átvétele után. Egészen pontos 6,166 (hatmilliárd százhatvanhat millió) forint, ami átváltva 15,8 millió euró. Bizony, a futballpiaci árakkal tisztában lévő olvasóink egyből láthatják, Szoboszlai Dominikot nem tudjuk hazacsábítani. A magyar válogatott csapatkapitányának az értéke a mértékadó Transfermarkt szerint 75 millió euró. Szoboszlaihoz tehát ötször annyi pénz kellene, mint amennyit most elvihetünk a Szerencsejáték Zrt.-től. És akkor még nem is beszéltünk a fizetéséről, aláírási pénzről, menedzseri díjról.

Szoboszlai Dominikre nem futja az ötöslottó főnyereményéből
Fotó: Vince Mignott / Forrás: MTI

Jól látható tehát, hogy nem lenne elég csupán a valós árát kifizetni egy futballistának, számos különböző fizetnivalónk lenne még. De most ez minket nem érdekel, úgy kalkulálunk, hogy a lottónyeremény után találunk egy tehetős szponzort is magunk mellé, aki majd segít a focisták fizetésében, hogy közös erővel építsünk fel egy élvonalbeli együttest Komárom-Esztergom vármegyében. Nézzünk is szét a piacon, mint egy jó futballmenedzser-játékban, hogy kit, vagy kiket igazolhatunk le ennyi pénzből. Minden játékos esetében a korábban már említett Transfermarktot kerestük fel.

Ha Szoboszlai nem jöhet, próbáljunk meg más válogatott játékosokat. A szintén Angliában futballozó Kerkez Milosra sem futja a lottómilliárdokból, az ő értéke ugyanis 20 millió euró. Jó hír, hogy rajtuk kívül viszont már bármelyik válogatott játékosunkat leigazolhatjuk. 

A 10 legdrágább magyar válogatott futballista 

 (a játékosok neve mögötti szám millió euróban értendő):

  • Szoboszlai Dominik - 75
  • Kerkez Milos - 20
  • Sallai Roland - 12,
  • Szalai Attila - 10, 
  • Willi Orbán - 10 
  • Gazdag Dániel - 8
  • Schäfer András - 4
  • Gulácsi Péter - 3,5
  • Dibusz Dénes - 2,5 
  • Callum Styles - 2,5

Ősi, íratlan szabály a labdajátékokban, hogy a fiatal játékosok mellé kellenek a rutinosabb rókák is, akik tapasztalataikkal tudják egyengetni ifjabb csapattársaikat a karrierjükben. Dzsudzsák Balázs leigazolása 250 ezer euróba kerülne, ár-érték arányban tökéletes választás lehet az élvonalba iparkodó együttesünknek a kondícióját is figyelembe véve. Mellette gondoltunk egy merészet, és az aktív futballtól 2023-ban visszavonuló Szalai Ádámot visszacsábítanánk a pályára. Fontos szempont lehet nála, hogy átigazolási díjat nem kellene fizetni egy centet sem.

Átnyálaztuk a játékosok értékét, osztottunk, szoroztunk, és arra jutottunk, hogy az alábbi tizenegy játékost átigazolását fogjuk kezdeményezni abban a pillanatban, ahogy a Szerencsejáték Zrt.-től megérkezik a lottóötös főnyereményének a kiutalása.

A lottóötösből összevásárolt csapatunk kezdő tizenegye

 (a játékosok neve mögötti szám millió euróban értendő):

Dibusz Dénes (2,5) - Nagy Zsolt (0,6), Lang Ádám (0,6), Balogh Botond (0,9), Botka Endre (0,8) - Loic Nego (1), Schafer András (4), Nagy Ádám (1), Dzsudzsák Balázs (0,25) - Csoboth Kevin (0,8), Ádám Martin (1) játékosedző: Szalai Ádám

A fenti csapatra összesen 12,45 millió eurót (nagyjából 4,85 milliárd forint) kell majd költenünk. Mivel nem akartuk, hogy egyből kifolyjon a kezeink közül a pénz, ezért bő egymilliárd forintot meghagyunk egyéb beruházásokra. Edzőre úgy döntöttünk, hogy nem költünk, ezért kézenfekvő megoldásnak tűnik a nagy könyörgések árán visszacsábított Szalai Ádámot játékosedzői minőségében a kispadra ültetni. 

Most, hogy így a végére értünk a cikknek, nem is tűnik olyan bonyolultnak összerakni Komárom-Esztergom vármegyében egy élvonalba, majd az európai kupaporondra törő csapatot. Mindössze öt számot kell hibátlanul eltalálni. Majd meggyőzni a válogatott játékosainkat, hogy mennyire nagyszerű projekt készül a vármegyénkben a harmadosztályban. Pofonegyszerű, nemde?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában