Visszatekintő

2024.01.03. 17:31

Ez volt 2023 a sportban: februárban a Marseillese szólt Tatabányán, bravúrt ünnepelt a Dág

Sportos visszatekintő sorozatunkban ezúttal négy eseményt idézünk fel 2023 februárjából.

Kun Attila

Nagyszerű hangulatban zajlott a franciák elleni mérkőzés

Forrás: 24 Óra

Fotó: Flajsz Péter

Február első hétvégéjének minden bizonnyal legrangosabb hazai sporteseményét, a Magyarország–Franciaország Davis-kupa mérkőzést a tatabányai Multifunkcionális Sportcsarnokban rendezték (a novemberi sorsolást követő rövid határ­idő miatt a Magyar Tenisz Szövetség már nem talált megfelelő létesítményt Budapesten, így esett a választás a fővároshoz viszonylag közeli és vadonatúj helyszínre). 

A nyitómeccsen a világranglista 182. helyén álló Piros Zsombor bravúros győzelmet aratott a franciák első számú játékosa, a 45. Benjamin Bonzi ellen, majd a mi „egyesünk”, a játékot hátsérülése ellenére is vállaló Fucsovics Márton viszonylag simán veszített a francia csapatba az utolsó pillanatban bekerülő Ugo Humbert (86.) ellen. 

A szombati mérkőzéseknek így 1-1-ről vághattak neki a felek. A telt ház előtt és remek hangulatban zajló összecsapásra Nagy Zoltán, a magyarok Davis-kupa kapitánya Fábián Marozsánt és Valkusz Mátét jelölte, míg a francia kapitány Arthur Rinderknech és a már 41 esztendős Nicolas Mahut mellett döntött.

A számok alapján nem a mi párosunk volt az esélyes, de a magyar fiúk remek játékkal 6:2-re megnyerték az első szettet. A másodikban feljavultak a franciák, ráadásul egy téves ítélet is őket segítette: a bíró a közönség és a magyar csapat tagjainak jogos felháborodása mellett úgy ítélte meg, hogy Valkusz Máté egyik pontot érő ütése előtt kettőt pattant a labda a magyar térfélen. Ez sem zökkentette ki azonban a magyar párost, amely a nézők hatalmas ovációja közepette rövidítésben a második szettet – és így a mérkőzést is – megnyerte. 

2-1-re vezettünk ezzel, így a hátralévő két egyéniből már csak egyet kellett megnyernünk. Fucsovics Márton következett, akinek ellenfele az általa már kétszer legyőzött Adrian Mannarino volt. Éljátékosunk hamar lebrékelte ellenfelét, azonban a francia visszavette az adogatójátékát és rövidítésben megnyerte a szettet. Ez mentálisan összetörte első számú teniszezőnket, aki a második szettben már kevés ellenállást tanúsított. Következhetett tehát a mindent eldöntő összecsapás, amelyen a sérült (már Bonzi ellen is így játszó) Piros helyett Marozsán lépet pályára a csúcsformában játszó Humbert ellen. Fábián mindent megtett ugyan, de rutinosabb ellenfele jobb volt nála és két játszmában megnyerte a mérkőzést. A francia válogatott ezzel 3-2-re nyert, de fiatal és sérülések által is hátráltatott (és egyébként is esélytelenebb) válogatottunk így is minden dicséretet megérdemel. 

További sporthírek 2023 februárjából:

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában