Hagyomány

2024.05.20. 16:42

Egy település, két májusfa? Lehetséges!

Kétszer is neki kellett veselkedni és kidönteni az oroszlányi fát. Így aztán hosszúra nyúlt a Májusfadöntő felvonulás is.

Kemma.hu

Az idén is megtartotta hagyományos májusfadöntő felvonulását a Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület.

Májusfadöntő felvonulás Oroszlányban
Májusfadöntő felvonulás indult a II. Rákóczi Ferenc Kultúrotthontól
Fotó: Facebook/Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

Oroszlánynak mindig is különleges szerep jut ebben az időszakban, ugyanis két májusfát kell kitáncolniuk a népviseletbe öltözött fiataloknak. Egy van a városközpontban, a másik pedig a bányászváros falu részében. Csaknem ötvenen vállalkoztak a nemes feladatra, a kitáncolásra, akik a II. Rákóczi Ferenc Klubtól indultak a város szívébe, a Szent Borbála térre. Látványos felvonulásnak lehetett szemtanúja, aki pünkösd vasárnapján a főúton járt. Hosszú, tömött sorokban haladt a tömeg, hogy a várossá válás hetvenedik évfordulóján is részt vegyen a főtéri májfadöntésen. A kísérő zenét az Autentik Hangulat Együttes játszotta.

Májusfadöntő felvonulás Oroszlányban
Kicsi és nagy jól érezte magát a hangulatos összejövetelen
Fotó: Facebook/Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

Később, a táncoslábú tömeg újra a falusi kultúrházhoz vonult, ott volt ugyanis a másik főszereplő, ahol kezdhettek mindent elölről. A fáradságos munka azonban meghozta gyümölcsét: az udvaron jó hangulatú zenés-táncos mulatság várta a résztvevőket. A batyus rendezvényen Wittner Antal szolgáltatta a talpalávalót.

Májusfadöntő felvonulás Oroszlányban
Végül magasba emelkedtek a kalapok...
Fotó: Fotó: Facebook/Falu-Hagyományőrző és Kulturális Egyesület

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában