Tenisz

2023.02.05. 11:00

Előtört Tatabányán a teniszválogatott kapitányának igazságérzete - itt az oka (VIDEÓ)

Fucsovics Mártonék a hétvégén Tatabányán álltak pályára. Ám történt egy olyan eset is, ahol Nagy Zoltán szövetségi kapitány felhorkant. Az edző összegezte a Davis Kupa tapasztalatait.

Kun Attila

Fucsovics nem volt formában

A magyar Davis-kupa-válogatott nagyot küzdött, de 3-2-re kikapott Franciaországtól. Nagy Zoltán szövetségi kapitány dolgát több tényező nehezítette.

– Fucsovics egész héten szenvedett a hátával, volt, hogy edzést is kihagyott, kapott kezeléseket, de az ő játéka nem volt kétséges. A teniszéből viszont így sajnos hiányzott az a kellemetlenség, ami kellett volna a győzelemhez, bár ha Mannarino ellen az első szettet megnyeri, talán most másról beszélünk – mondta el  Magyar Nemzetnek Nagy Zoltán. – Az utolsó pillanatig bíztunk abban, hogy Piros gyulladt talprésze javul annyit, hogy vállalni tudja a második mérkőzését, bár reggel nem ütött be, ami már előrevetítette, hogy valószínűleg nem tud játszani.

Nagy Zoltánt a párosmeccs során kénytelen volt feszülten tárgyalni a székbíróval és francia kollégájával, Sébastien Grosjeannal is.

– Valkusz Máté teljesen egyértelmű pontot ütött, de a székbíró úgy ítélt, hogy előtte már kétszer lepattant a labda. Értetlenül hallottuk ezt, a napnál is világosabb volt, hogy nem így történt. Ilyenkor előtör az ember igazságérzete, de sajnos a jelenlegi szabályok tudtommal nem teszik lehetővé, hogy a székbíró megváltoztassa az ítéletét. Ha az ellenfélben lett volna annyi sportszerűség, ők megadhatták volna nekünk a pontot, ezt kértem számon a francia kapitányon.

A visszajátszás egyértelműen bizonyítja a magyar kapitány igazát, de végül az eset nem volt döntő befolyással a párharcra, Valkuszék megfordították azt a játékot, és végül megnyerték a párost. A világdöntőbe jutást ennek ellenére nem sikerült kiharcolni, de a fiatalok két bravúrja biztató a jövőre nézve.

– Ez nemcsak a jelen, hanem a jövő csapata is, szerethető, egységes válogatott. A fiatalok fejlődése a tavalyi évhez képest is egyértelmű – szögezte le Nagy Zoltán.

A francia győztes elégedett

– Boldog vagyok, hogy újoncként mindkét mérkőzésemet megnyertem, elégedett vagyok a teljesítményemmel. Fontos számomra a válogatott, átérzem a Davis-kupa jelentőségét – mondta a mindent eldöntő mérkőzés megnyerése után a francia csapat nyerőembere, Ugo Humbert, akit Sebastien Grosjean utólag hívott be a keretbe – mint kiderült, nyerőt húzva ezzel.

– Nehéz mérkőzésre számítottunk, hiszen tudtuk, hogy a magyarok komolyan veszik a Davis-kupát, szeretnek hazai pályán játszani és korábban is voltak már komoly sikereik a sorozatban, de köszönhetően Ugonak és Adriannak végül győzelmet arattunk. Már tegnap eldöntöttem, hogy Bonzi helyett ma Adrian Mannarinót játszatom, hiszen balkezes, Fucsovicsnak pedig nem ment az ugyancsak balkezes Ugo ellen. Bár Fucsovics korábban mindkét meccsükön megverte Adriant, ő ezzel nem foglalkozott. A magyar fiatalok remek teljesítménye nem lepett meg, hiszen ők Ugóval egy korosztályhoz tartoznak, így láttam már őket játszani, emellett tudtuk, hogy a hazai közönség is feldobja őket. Ismertük a magyarokat, így tudtuk, hogy mire számítsunk, de elsősorban magunkra koncentráltunk – nyilatkozta a mérkőzést követően Sebastien Grosjean, a franciák kapitánya. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában