Európa-bajnokság

2023.12.02. 19:47

Eb-sorsolás: Vincze Pilu szerint nem jártak rosszul a magyarok, de...

Vincze István, mindenki Piluja, a Tatabányai Bányász legendás támadója adott gyorsértékelést a 2024-es Eb-sorsolás után arról, hogy mit szól a magyarok ellenfeleihez és csoportbeosztásához.

Kun Attila

A magyra válogatott 2024-es Európa-bajnoki csoportbeosztását VIncze István értékelte a Kemma.hu-nak

Forrás: NSO/Beküldött

Hamburgban december 2-án késő délután sorsolták ki a 2024-es Európa-bajnokság csopotbeosztását. A magyarok a második kalapból várták, kik lesznek az ellenfeleik. Mint ismert, a magyar válogatott egyenesen ágon, csoportelsőként jutott ki a 2024-es kontinensviadalra. Az Eb-t június 14. és július 14. között Németország tíz városában rendezik. 

Ahogy az mlsz.hu írja, a 24 résztvevő válogatottat négy kalapba rangsorolta az UEFA, értelemszerűen mindegyik kalapban 6-6 csapat kapott helyet, igaz, a negyedik kalapból még nem minden csapat ismert:

  • 1. kalap: Németország (házigazda), Portugália, Franciaország, Spanyolország, Belgium, Anglia
  • 2. kalap: Magyarország, Törökország, Románia, Dánia, Albánia, Ausztria
  • 3. kalap: Hollandia, Skócia, Horvátország, Szlovénia, Szlovákia, Csehország
  • 4. kalap: Olaszország, Szerbia, Svájc és a 3 pótselejtezőről kijutó válogatott

„A” csoport : Németország (1. kalap), Skócia (3. kalap), Magyarország (2. kalap), Svájc (4. kalap).
B csoport: Spanyolország, Horvátország, Olaszország, Albánia
C csoport: Szlovénia, Dánia, Szerbia, Anglia
D csoport: Lengyelország/Wales/Finnország/Észtország, Hollandia, Ausztria, Franciaország
E csoport: Belgium, Szlovákia, Románia, Izrael/Bosznia-Hercegovina/Ukrajna/Izland
F csoport: Törökország, Georgia/Görögország/Kazahsztán/Luxemburg, Portugália, Csehország

Vincze Pilu nem elégedetlen

A sorsolással kapcsolatban a Tatabányai Bányász egykori legendás támadóját, a 44-szeres válogatott, jelenleg a KFC Komárno szakmai igazgatójaként tevékenykedő Vincze Istvánt, mindenki Piluját kérdeztük.

– Az első kalapból a jelenlegi forma alapján Németországot szerettem volna, bár biztos vagyok benne, hogy a rendező ország válogatottjaként feljavulnak az Eb-re, a házigazda csapata pedig nem szokott kiesni a csoportkörben. A másodikból Szlovénia, majd Skócia állt a kívánságlistám élén, így szerintem nem jártunk rosszul. Innen kaphattuk volna Hollandiát vagy Horvátországot is. A negyedik kalapból Svájcnak nem örülök, innen a legjobban a pótselejtező C-ágának továbbjutóját (Görögország, Grúzia, Kazahsztán vagy Luxemburg) szerettem volna. Összességében nem vagyok elégedetlen – részletezte.

Korán kezdenek a magyarok az Európa-bajnokságon

A csoportok kialakulásával párhuzamosan az is kiderült a sorsoláson, hogy mely csapatok mikor és mely rendező városokban lépnek majd pályára. A nyitómérkőzést a házigazda német válogatott játssza majd június 14-én Münchenben. Mi másnap, 15-én Svájccal meccselünk először Kölnben, majd június 19-én Stuttgartban a németekkel, június 23-án pedig ugyanott a skótokkal.

BUFFON, Gianluigi Albert, a kabalafigura a 2024-es németországi labdarúgó Európa-bajnokság csoportsorsolása előtt a hamburgi Elbphilharmonie épületében 2023. december 2-án. Balra Gianluigi Buffon visszavonult olasz kapus
Albert, a kabalafigura, valamint Gianluigi Buffon visszavonult olasz kapus a sorsolásob
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ugyanúgy 331 millió eurót oszt szét a résztvevő csapatok között a jövő nyári kontinensviadalon, mint a koronavírus miatt 2020-ról 2021-re halasztott előző Eb-n. A végső győztes 28,25 milliót vihet haza, amennyiben valamennyi csoportmérkőzésén diadalmaskodik. A kijutott válogatottak, így a magyar is - már a részvételért 9,25 millió eurót kap, a csoportmérkőzéseken a győzelemért további egymillió, döntetlenért pedig 500 ezer euró jár. A nyolcaddöntő résztvevői további 1,5 millió eurót, a negyeddöntőbe jutott csapatok pedig újabb 2,5 milliót kapnak. A legjobb négy közé jutást 4 millió euróval honorálják, a finálé vesztese 5 millió euróval vigasztalódhat, míg az Európa-bajnok jutalma a serleg mellett további 8 millió.

Marco Rossi szövetségi kapitány a2024-es Európa-bajnokság csoportsorsolásán
Marco Rossi szövetségi kapitány a 2024-es Európa-bajnokság csoportsorsolásán
Fotó: Koszticsák Szilárd / Forrás: MTI

Hatan száz százalékosok
A mostani selejtezősorozatban hat játékos között volt, akik minden találkozón szerephez jutottak. Név szerint: Szoboszlai Dominik, Dibusz Dénes, Szalai Attila, Nagy Ádám, Ádám Martin, valamint Lang Ádám.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában