Palánkdöngetők

2023.06.18. 11:28

Már negyed évszázada dübörög a komáromi floorballosok úthengere +videó

Az idén sporttörténelmi sikereket értek el a Szőnyi Palánkdöngetők Köre csapatai az országos és nemzetközi bajnokságokban. Idehaza a hölgyek és a férfiak is megnyerték az országos bajnokságot és a Magyar Kupát is. A hétvégi szezonzáró közgyűlésen a legjobbak díjakat vehettek át, és emellett megünnepelték azt is, hogy az egyesület 25 esztendeje alakult.

Kovács László

A korosztályok legeredményesebb játékosai a hagyományoknak megfelelően elismeréseket vehettek át a szezonzárón

Forrás: 24 Óra

Fotó: Kovács László

A klub az ünnepi alkalomra meghívta az alapítókat, egykori játékosait, edzőit, támogatóit és törzsszurkolóit is. Ifj. Galambos Tamás elmondta: a floorballt, azaz a palánklabdát a szőnyi Bozsik József Általános Iskolában próbálta ki egy baráti társaság. Heti rendszerességgel ütötték a lyukacsos labdát, és 1998. június 11-én döntöttek úgy, hogy egyesületet alapítanak. A klub azóta működik, és ahogy fogalmazott, azóta dübörög az úthenger.

A múltidézőben elhangzott az is, hogy a 14 alapító 1000-1000 forinttal engedte útjára az SZPK-t, napjainkban a klub éves költségvetése meghaladja a 20 millió forintot. Ennek az összegnek a legnagyobb részét a terembérleti díj, az utazási költségek, a nemzetközi szereplések emésztik fel.

Érdekességként említette az elnök azt, hogy a két és fél évtized alatt a negyedik palánkrendszerüket használják, az elsőt, 1999-ben Szolnokról szerezték be. Tudomásuk szerint ez még mindig használatban van, a tatai Eötvös József Gimnáziumban található.

Ami az eredményeket illeti: felnőtt férficsapatuk az idén harmadik, a hölgyek ötödik magyar bajnoki címüket szerezték, míg OB II-es együttesük ugyancsak ötször érdemelt ki aranyérmet. A férfiak kilenc, a nők négy alkalommal ünnepelhettek Magyar Kupa-győzelmet. Korábban a szövetség többször is kiírta a Szuperkupát, ezt a fiúk és a lányok is egyszer-egyszer hódították el.

A férfiak negyedszer próbáltak szerencsét a 3 Nations Floorball League sorozatában, az idei kiírásban nyolc osztrák, szlovén és magyar gárda szerepelt. Az SZPK ebben a ligában is a fináléba jutott, ám ott ezüstérmet vehettek át a Palánkdöngetők. A komáromiak büszkék arra is, hogy a fiatal, tehetséges játékosokból álló B csapatuk a Ligakupát nyerte el. 

Ifj. Galambos Tamás szólt arról is, hogy az OB I-es bajnok férfi- és női csapatuk jogot szerzett arra, hogy az Európa Kupában indulhasson. Noha egyelőre nem ismerik sem a kiírást, sem a helyszínt, nagyon szeretnék ott megméretni magukat. 

A jelenlévők azt is megtudhatták, hogy a hölgyek a 25 év alatt 20 játékost adtak a felnőttválogatottba, az U19-esbe pedig 17-et. A férfiak közül 23-an ölthették magukra a válogatott címeres mezét, az U19-eseknél 39 komáromi floorballos kapott szerepet.

A legtöbb szezont, hetet László Péter töltött edzőként a férficsapat kispadján, a hölgyeket pedig hat szezonon át a jelenlegi szakvezető, Szabó Zsolt irányította. Az OB II-es együttesnél ifj. Galambos Tamás a rekorder, négy éven át edzősködött náluk.

A két ünnepi torta is hamar elfogyott
A két ünnepi torta is hamar elfogyott 
Fotó: Türinger József / Forrás: beküldött

Különdíjat vehetett át a klubot 25 éve irányító ifj. Galambos Tamás elnök
A rendezvény keretében átadták az SZPK-ért díjakat is. Ezt az elismerést még 2018-ban alapították. Az idén az elnökség Pfneiszli Gyulának és Váradi Györgynek ítélte oda, mindketten évtizedek óta segítik csapataikat. Különdíjat vehetett át ifj. Galambos Tamás is, aki immáron 25 éve tölti be az elnöki tisztséget, és jelentős szerepe van abban, hogy a sportág fellegvára Komárom lett és az egyesület stabilitása is neki köszönhető. Mindezeken túl száz bajnoki mérkőzésen is pályára lépett a Palánkdöngetők színeiben. 
Itt adták át László Péternek is az SZPK-ért díjat, amit korábban nem tudott átvenni. 
A hagyományoknak megfelelően most is elismeréseket vehettek át csapataik legeredményesebb játékosai. A díjazottak: U9-es koroszály, lány: Bencsik Eliza. Fiú: Kovács Benedek. U11, lány: Szegedi Hanna. Fiú: Hajas Máté. U13, lány: Szlukovinyi Luca. Fiú: Lanszki János. U14, lány: Rezneki Panka. Fiú: Gjika Dániel Botond. U15, lány: Pénzes Laura. U19, fiú: Dikácz Juvenál. Felnőtt, női: Lelovics Nóra. Férfi: Pfneiszli Péter. B csapat: Pénzes Levente.

Utánpótlás-együtteseik 31 bajnoki címet tudtak felmutatni nagypályán a negyed évszázad alatt, míg kispályán 14-et. A diákolimpiák rendezéséből is aktívan kivették részüket a komáromiak, a sok-sok területi és országos elődöntő mellett 22 finálénak is a Duna-partiak voltak a házigazdái. Több alkalommal járt náluk Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke, kétszeres világbajnok öttusázó, a 2000-es sydney-i olimpia ezüst­érmese is. 

A diákolimpiákon a komáromi tanintézetek közül a Bozsik-iskola eddig 34 aranyérmet szerzett, a Jókai-gimnázium 18-at, a Széchenyi-szakközépiskola 9-et, a Feszty-iskola nevéhez kettő, a Petőfi-iskoláéhoz és a Kultsár-szakközépiskoláéhoz egy-egy fűződik. Az egyesület Facebook-oldalán közzétett egy videót is a kezdetekről, amelyet Turi Zsolt helytörténész, az egyesület alapítója őrzött meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában