Mount Everest

2023.05.27. 08:45

Friss híreket közöltek a Suhajda Szilárd után indult világklasszis serpákról

Suhajda Szilárdért nagyon erős csapat indult el a Mount Everestre. A magyar mászó Facebook-oldalán nem sokkal péntek éjfél előtt újabb bejegyzést tettek közzé.

Kemma.hu

Suhajda Szilárdért igazi világklasszis serpák indultak el a Hillary-lépcsőhöz a Himalájában

Forrás: Suhajda Szilárd/Facebook, Gelje Sherpa/Instagram

Mint azt mi is megírtuk, világklasszis serpák indultak el a Mount Everestre Suhajda Szilárd után. A magyar mászó kedden este vágott neki a 8848 méteres csúcs meghódításának oxigénpalack és egyéb segítségek nélkül, majd szerdán előbb a kommunikáció szakadt meg vele, majd a jeladója is feladta a szolgálatot. Csütörtökön érkeztek róla újabb hírek, miszerint a Hillary-lépcsőnél, szintkülönbségben körülbelül 50 méterre látták őt a csúcstól. Mint kiderült, a sötétben előbb holttestnek nézték, a kijelölt útvonaltól kicsit távolabb, rossz állapotban volt. Nepáli idő szerint péntek hajnalban (magyar szerint pénteken reggel-délelőtt) indult el érte a mentőcsapat. 

Szilárdról nem sokkal péntek éjfél előtt került ki a legfrissebb bejegyzés a Facebook-oldalára. Eszerint a nagyfokú érdeklődést köszönik, és bár szeretnének folyamatosan tájékoztatni mindenkit, a helyzet tisztázása köti le a hazai csapat idejét. 
−Egyelőre nem szeretnénk minden apró részletet közölni a jelenleg zajló mentéssel kapcsolatban, mert azok csak felesleges találgatások táptalaját képezik. A serpák jelenleg is úton vannak a Hillary-lépcső irányába, vagyis abba az irányba, ahol Szilárdot legutoljára látták.

Abban biztosak lehettek, hogy a hazai háttércsapatnál aligha várja valaki jobban a híreket. Amint pontos információk állnak rendelkezésünkre a mentés kimenetelét illetően, akkor azt... közzétesszük. ...ez 12, de akár 24 óra is lehet

− írták. 

A serpák mellett helikopter is indult a hegyre. Úgy tudni, a kettes táborig így vitték a hegyi vezetőket. A ritka levegő miatt sokkal magasabbra nemigen tud menni gép ugyanis. Hogy a serpák mire kaptak megbízást, nem tudni. Ami biztos, az az, hogy a Himalája déli oldalán könnyebb lehozni akár egy magatehetetlen, de még élő embert, és egy holttestet is, mint az északin. Az is biztos, hogy a világ legjobbjai indultak a volt esztergomi főiskolás után, de az is, hogy ilyen magasról még senkit sem hoztak le. 

Adri Brownlee arról írt az Instagramon, hogy Gelje serpa idei szezonja lényegében egyik mentéstől a másikig tart. A serpa a minap mentett meg 8300 méterről egy másik mászót, úgy, hogy a mászójával a csúcstámadást adták fel, hogy levigyék a bajba került embert a hegyről. Az AGA Adventures-t ketten alapították egyébként. Az angol Adriana a legfiatalabb nő, aki megmászta a K2-t és öt nyolcezer feletti csúcsot. 

A nepáli Gelje jóformán a Himalája lábánál született, a hegy melletti tartományban. Ő a legfiatalabb, aki télen megmászta a K2-t (ugye a Himalájában nem a tél a mászás fő időszaka a kemény időjárás miatt), több téli expedíciót vezetett már nyolcezres csúcsokra, és összességében több mint huszonötször hódította meg azokat. Első mászása kvázi véletlen volt: meleg teát és kekszet akart vinni mászóknak, és felkeveredett a 6476 méter magas Mera csúcsra.  Mikel serpa a Seven Summit Treks ügynökségnek dolgozik, kilencszer teljesített már nyolcezres csúcsot.

Az explorersweb.com beszámolója szerint Geljét Mikel serpa és egy harmadik hegyi vezető segíti még az akcióban, a helikopterpilóta Simone Moro vitte fel őket, amíg tudta, 6400 méterig. Moro tapasztalt mászó is egyébként, négyszer az Everestet is meghódította. Pilótaként 2015-ben világrekordot állított fel: egy ES 101 Raven turbótengelyes géppel 6705 méterig repült. A serpák természetesen pótlólagos oxigént is vittek magukkal, Moro pedig amennyire csak tudott, még megpróbálta a magasból felderíteni a hegyet. 

Alapesetben a Hillary-lépcső még a kettes táborból is több napnyi mászással érhető el, de a serpák, különösen ezek a világklasszisok nem átlagos emberek. A szervezetük is jobban bírja a ritka, fenti levegőt. Ahogy egyszer meg is jegyezte Gelje, a klienseik, vagyis az őket felbérelő mászók biztonsága miatt mennek fel ők is oxigénpalackkal a hegyre. 

Érdemes megnézni, milyen jól érzik magukat az alaptáborban, 5334 méter magasan. Gelje táncol a zenészek mellett.

Van azonban, amire neki is figyelnie kell. Az Imagine Nepal ügynökség vezetője, Mingma Gyalje Sherpa arról beszélt, hogy ő maga ilyen hideggel még nem találkozott a Himalájában, mint a mostani szezonban. Ő maga is vezetett fel mászókat, és arról is beszámolt, hogy a Szilárdot végül kiszúró mászóknál tényleg volt probléma, ahogy arra Klein Dávid is utalt. Mint mondta, három serpája pénteken is azon küzdött, hogy a négyes tábor közeléből, egy másik bázisról levigyen egy hóvakságban szenvedő klienst. 

Pintér László szakújságíró, Szilárd kommunikációs stábjának vezetője egyébként bejelentette (még a friss éjszakai közlemény előtt), hogy az akció lezárultáig nem adnak ki újabb hírt, így hivatalosan nem lehet tudni, hol vannak most a serpák. Adriana Brownlee egy kommentelőnek azt válaszolta magyar idő szerint 11 óra körül, hogy még nincs információja róluk. Ez persze azért is lehet, mert tiszteletben tartják Suhajda családjának kérését, hogy nem kommunikálnak kifele. 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában