Kiállítás

2023.09.21. 06:41

Ausztrália költözött a tatai múzeum vártornyába

Ausztrália költözött a tatai vár Vártorony kiállítóterébe. A kontinens őslakóinak kultúrája elevenedik meg a Kuny Domokos Múzeum legújabb tárlatán.

Kemma.hu

A vármúzeum közösségi oldalán számoltak be arról, hogy „Élet az Álomidő után” címmel Pintér László ausztráliai néprajzi gyűjteményére épülő kiállítás nyílt meg a vártoronyban. Az esemény országos szakmai érdeklődés övezte,  Dr. Antoni Juditnak, a tárlat kurátorának harmincéves álma vált valóra, hiszen a régész-néprajzkutató dolgozta fel a nemzetközi etnográfiai anyagot, s foglalta kötetbe a gyűjtemény teljes egészét.

Elsőként Dr. Schmidtmayer Richárd a múzeum igazgatója köszöntötte a jeles esemény alkalmából a megjelenteket, örömmel üdvözölte Pintér László családját a kiállításmegnyitón.

Dr. Kemecsi Lajos a Néprajzi Múzeum főigazgatója méltatta a nemzetközi etnográfiai anyag jelentőségét, mely a hazai egyetemes néprajzi gyűjteményekben – Ausztrália tekintetében – kiemelkedő jelentőségűnek számít. Kiemelte Pintér László mecénási tevékenységét, aki önzetlen adományozóként gazdagította a múzeum gyűjteményét. Őslakosok tárgyaiból összeállított anyagának egy részét előbb Budapestre, a Néprajzi Múzeumba küldte, majd 1987-ig, több részletben, mintegy 420 tárgyat ajándékozott a tatai Kuny Domokos Múzeumnak. 

Pintér László aki élete egy részében Tatán lakott, 1969 és 1990 között Ausztráliában, az Északi Területen élt és Tennant Creek mellett, a Peko bányavállalatnál dolgozott. A helyi őslakosok mindennapjait látva és megismerve  érlelődött benne az elhatározás, hogy az akkori állapotból megpróbáljon valamit megőrizni és átmenteni a jövőbe. Ennek egyik lehetőségét egy gyűjtemény létrehozásában látta. Kemecsi kiemelte Antoni Judit elhivatott, szakmai munkáját, aki a tárgyak értő módon történő feldolgozásával egy nagyszerű kiállítást álmodott a vár falai közé. A múzeum vezetőségének pedig megköszönte, hogy ilyen támogató közeg biztosítása mellett valósulhatott meg a kiállítás.

Az esemény hangulatát fokozta Martin Balázs hangszer ismertetője didgeridoo előadásával pedig a múzeumba varázsolta az ősi Ausztráliát. A zenész több mint húsz évvel ezelőtt ismerkedett meg a különleges hangszerrel, amelyet kortárs és autentikus módon is megszólaltatott ezen a délutánon. Varázslatos, ősi hangulatot teremtett a tradicionális hangszer a Vártorony kiállítótérben, ahol a különleges hangok és rezgések átjárták a kiállított tárgyakat.

Dr. Schmidtmayer Richárd köszönetet mondott a tárlat megszületésében résztvevőknek és a megnyitó lebonyolításában közreműködőknek, egyben mindenkit arra kért, vigyék hírét az új tárlatnak.

A páratlan hangulatú, ősi tárgyakat felvonultató kiállítás, a Vármúzeum Vártorony kiállítóterében tekinthető meg 2024. tavaszáig, a Vármúzeum nyitvatartási idejében keddtől vasárnapig 9:00 és 17:00 óra között.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában