Elismerések

2022.10.22. 20:40

Ismét átadták a Harmónia-díjakat az észak-komáromi Egressy Béni Városi Művelődési Központban (fotók)

A szlovákiai magyar zenei elismeréseket Kristóf Réka, Rácz Csaba és Józsa Mónika vehette át.

Körtvélyfáy Dina

Forrás: Facebook/Egressy Béni VMK

A Csemadok Naszvadi Alapszervezete, a Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete (SZMAZE) és az ötletgazda, Lábszky Olivér énekes-dalszövegíró 2011-ben alapította meg a Harmónia – Szlovákiai Magyar Zenei Díjat, amelyhez hamarosan csatlakozott a Szlovákiai Magyar Művelődési Intézet és a Szlovákiai Magyar Zenebarátok Társasága is.

Harmónia-díj átadása Észak-Komáromban
Forrás: Facebook/Egressy Béni VMK

A Harmónia-díjat ezúttal Kristóf Réka érdemelte ki. Az operaénekes a gimnázium után közgazdász tanulmányai mellett Győrben, a Richter János Konzervatóriumban Dobi-Kiss Veronika tanítványaként ismerte meg az énekesi munka szépségeit. Ezt követően a brémai Zeneművészeti Főiskolán Thomas Mohr és Laki Krisztina osztályában fejlődött.

2018 nyarán a müncheni August Everding Színiakadémia opera-szakos hallgatójaként diplomázott, énektanára Fenna Kügel-Seifried volt. A 2018/19-es évadtól a Trieri Színház magánénekese. Az Accademia di Monaco kíséretével 2019 márciusában jelent meg In furore című debütáló lemeze, amelyen Vivaldi és Händel motettái hallhatóak.

Kristóf Réka több versenygyőzelmet tudhat magáénak. 2018-ban a düsseldorfi Anton Rubinstein Akademie énekversenyének első díját nyerte el. Szintén 2018-ban a Nürnbergi Mesterdalnokok énekverseny középdöntőse, a berlini Bundeswettbewerb döntőse volt. 2017-ben a Virtuózok komolyzenei tehetségkutató verseny abszolút győztese, a brémai Wagner Társaság és a Deutsche Bühnenverein ösztöndíjasa volt és elnyerte a Gasteig Musikpreis különdíját. A díjat Kristóf Réka édesanyja vette át.

Harmónia - díj átadás Észak-Komáromban
Forrás: Facebook/Egressy Béni VMK

Harmónia-közönségdíjat kapott Rácz Csaba csellóművész. Édesapja – Rácz László – adta kezébe a hangszert, majd tragikus halála után Gyökér Krisztina tanította. Középiskolai tanulmányait Győrben, majd Székesfehérváron végezte Tetsuya Kiuchi-Koide osztályában. Ekkor már tagja volt a szintén komáromi születésű Török Ferenc hegedűművész vezette Comorra Kamarazenekarnak, amely fontos szerepet töltött be a város zenei életében. Kezdetektől részt vett az Édes Árpád (református lelkipásztor, egyházzenész) által szervezett FIRESZ kórus munkájában. Tanulmányait a pozsonyi zeneművészeti főiskolán fejezte be Ján Sláviknál. 2002-től a Szlovák Filharmónia tagja. 2021-től közreműködik a Bayreuthi Ünnepi Játékokon.

Életműdíjat adományoztak Józsa Mónikának, aki galántai Kodály Zoltán Daloskör karnagya, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem ének-zenetanára. Józsa Mónika tanulmányait a Népművelési Intézet felsőfokú karnagyképző tanfolyamával kezdte Budapesten. 1992-ben a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskolán szerzett karvezetői, 2003-ban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen Budapesten ének-zenetanári és karvezetői diplomát. 1986-tól 1992-ig az Ifjú Szívek Magyar Művészegyüttes énekkarának a karnagya volt.

1981-től 1994-ig a Galántai Gimnázium leánykarát vezényelte. 1980-tól énekese, szólamvezetője és karnagya; 2006-tól művészeti vezetője is a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Vass Lajos Kórusának. 1992-től karnagya a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem Magyar Kórusának.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában