Kemma.hu videó

2024.04.21. 11:34

Jégesőben is pazar látvány: videón a táj, amit a Bazilika lát minden nap

Tervezhetünk bármennyire is precízen, az időjárás bármikor közbeszólhat. Sorban érkeztek a záporok és zivatarok, ennek ellenére is remek élménnyel szolgált az esztergomi bazilikában a minapi kupolatúra.

Walczer Patrik

– Ha villámlik, akkor az első hely, ahová bele tud csapni, az a kupola keresztje. Vörösrézből van, a legmagasabb ponton van, ezért életveszélyes. A kupoladobig, a lépcsőkig viszont minden veszély és probléma nélkül fel tudunk menni, ha önöknek így megfelel – állította kész tények elé a csoportot idegenvezetőnk, mielőtt elindultunk volna. Mindössze egy kisebb társaság döntött a kupolatúra helyett inkább egy sztrapacska elfogyasztása mellett, a többiek viszont vállalták a rövidített kupolatúrát.

Tervezhetünk bármennyire is precízen, az időjárás bármikor közbeszólhat. Sorban érkeztek a záporok és zivatarok, ennek ellenére is remek élménnyel szolgált az esztergomi bazilikában a minapi kupolatúra.
A rövidített kupolatúra során érdekességeket hallhattunk a bazilika északi és déli tornyairól is
Fotó: W.P. / Forrás: 24  Óra

– Azta' de szép! – mondta egy édesanya, aki az oszlopok aljánál állva magyarázta el a kislányának, mi minden látható a távolban. Egy másik kisgyermek a saját házukat is felfedezte, melyet büszkén mutatott meg édesapjának. Mindeközben eleredt az eső, jég is potyogott, mely hangosan kopogott az esztergomi bazilika egyes részeinek rézborításán.

Villámveszély idején változik a kupolatúra menetrendje

A látogatás során szóba került a is, hogy a főszékesegyház északi torony teljesen üres, a déli toronyban pedig vannak a harangok, melyek beemelése igazi látványosságnak bizonyult.

– Az előző csúcskeresztek tele voltak fekete égésnyomokkal, azok mind egy-egy villámcsapásnak volt a helye – hangzott el a vezetés során. Csoportunk vezetője ezzel is utalt arra, hogy bár látszott, hamar elvonul a zápor, azért az elővigyázatosság a borongós időben is kifejezetten fontos.

Megtudtuk azt is, hogy az oszlopok aljáig 250 lépcsőfokot, a teljes kupolatúra során mintegy 400 lépcsőfoknyit kell megmásznunk. A kupolatúra végén a Panoráma Kávézóba is betértünk, ahonnan a Mária Valéria hídra, a Gerecsére és Párkány városára nyílik remek kilátás. A rövidített program talán még inkább meghozta a résztvevők kedvét egy (teljes) kupolalátogatáshoz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában