Alakul

2023.12.05. 09:28

Visszakerültek helyükre az esztergomi bazilika harangjai

December 4-én beemelték az esztergomi főszékesegyház harangjait. Mint arról korábban írtunk, a múlt vasárnapi szent misét követően Erdő Péter bíboros a felújított régi harangokat megáldotta, egy új, Szent István nevét viselő harangot pedig felszentelt. A liturgikus hangszerek ezután kerültek vissza a déli toronyba.

Pöltl Zoltán

Harangbeemelés december 4-én

Forrás: GranTV

Hernádi Ádám polgármester közösségi oldalon adott részletes tájékoztatást az esztergomi bazilika átfogó rekonstrukciója részeként végzett harangfelújítás tárgyairól. 

Mint posztjában írta: „A bazilika eredeti harangállománya hat harangból állt, melyek közül a négy középső harangot rekvirálták, ezek pótlására az elmúlt 106 esztendő során nem kerülhetett sor. Az 5827 kilogrammos Nagyboldogasszony, illetve a 280 kilogrammos lélekharang mellé Esztergom városa adományozott három harangot, melyek rendre 3000 kilogrammos, 1800 kilogrammos, 1200 kilogrammos tömegűek; Krisztus, Mária és Szent József tiszteletére szentelték őket. Ezen harangok egy bezárt Észak-Rajna-Vesztfáliai templomból, Gelsenkirchenből származnak, és tökéletesen illeszkednek a bazilika rekonstruált hangsorába. A negyedik hiányzó harangot a bazilika plébániája nagylelkű felajánlók adományából öntette az innsbrucki Grassmayr-öntödében idén októberben. Ezt a harangot Szent István tiszteletére szentelték fel.” 

A 106 év után újra együtt lévő harangok hétfői beemeléséről többen is készítettek videófelvételt. Az egyik ilyen rövidfilm a városi tévé utódjának is tekinthető GranTV stábja által forgatott, közel 8 perces videó. Ebben – drónok segítségével – azt mutatják be, ahogy egy speciális daru segítségével miként emelkednek mintegy hatvan méter magasba a különböző méretű harangok – köztük a közel hattonnás is –, hogy a déli toronyban újra helyükre kerüljenek.

A látványos filmet ide kattintva lehet megtekinteni. A harangok a tervek szerint most karácsonykor, az ünnepi misék alkalmával már megszólalnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában