Nemes hangszer

2023.12.02. 15:00

Már Esztergomban a bazilika új harangjai: hamarosan helyükre kerülnek a soktonnás hangszerek

Újabb fázisához érkezik az esztergomi bazilika komplett rekonstrukciója: ezúttal a harangtorony hangszerei kerülnek vissza az őket megillető helyükre. A harangokat a hétfői beemelés előtt a főszékesegyház oszlopcsarnokában lehet megtekinteni.

Pöltl Zoltán

A bazilika eredeti harangkészletével azonos készlet kerül vissza a jövő hét elején a toronyba

Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Facebook

Az Esztergom-Budapest Főegyházmegye közösségi oldalán adott hírt arról, hogy a város és az egyház történelmi pillanathoz érkezett most, amikor a bazilika harangjai felszentelés és beemelés előtt állnak. A nemes hangszereket a főszékesegyház oszlopcsarnokában állították ki, így a széles közönség is testközelből veheti szemügyre ezeket a különleges liturgikus tárgyakat. 

A felszentelésről így ír az említett oldal: „2023. december 3-án, advent első vasárnapján 10:30-kor Erdő Péter bíboros, prímás az esztergomi bazilikában mutat be szentmisét, amelynek végén megáldja a felújítás alatt álló főszékesegyház hat harangját. A bíboros a hívő közösség és a város képviselői jelenlétében végzett imádságával szenteli meg a harangokat, amelyeket hétfőn emelnek be a harangtorony újonnan készült harangszékébe. Amennyiben az időjárási viszonyok engedik, kedden kerül sor a harangtornyot fedő kupola visszahelyezésére. A legnagyobb, majd’ 6 tonnás Magyarok Nagyasszonya harang és a legkisebb, 280 kilogrammos lélekharang a történeti folytonosságot őrzi: átéltek két világháborút s most jelentős javításon, felújításon estek át.” 

esztergomi bazilika, harang
A bazilika harangjai hétfő reggelig a templom oszlopcsarnokánál tekinthetők meg
Forrás: Esztergom-Budapesti Főegyházmegye/Facebook

A poszt érdekességekről is számot ad, így arról, hogy a korábbi négy hiányzó harang is helyére kerül, melyek elkészülte maga a város, illetve civil támogatók anyagi segítsége révén valósítottak meg. A poszt mellé tett illusztrációk egyikén például látszik, hogy a Szent Istvánról elnevezett harangra rávésték, hogy az többek között Hernádi Zsolt és családja adományából készülhetett el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában