Illegális bevándorlás

2024.03.12. 14:00

Embercsempészek ezrei haladhatnak át vármegyénken: néhányukat el is kapták

Az elmúlt években számos olyan eset fordult elő, amikor illegális migránsokat fogott el a hatóság. Az embercsempészek pedig rendre horrorisztikus megoldásokat találnak ki arra, hogyan juttassák át a bevándorlókat a határon.

Kemma.hu

Mint arról mi is beszámoltunk, a napokban újabb hátborzongató eset látott napvilágot, amelyben egy román sofőr két bangladesi férfit akart az országon átcsempészni. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal pénzügyőrei az M1-es autópályáról kísérték le az autót. A közleményből kiderül, hogy az instabil ülések és az eltérő színű autókárpit keltette fel a pénzügyőrök figyelmét. Concó pihenőhelyen vizsgálták át a gépkocsit, amikor észrevették, hogy az épített alváz alá egy kétméteres fém kalodát hegesztettek, amely szinte a földet súrolta. Az embercsempészek azonban ennél horrorisztikusabb módszereket is alkalmazták már. 

Az embercsempészek akár életveszélyes helyekre is elbújtatják az illegális bevándorlókat
Az embercsempészek akár életveszélyes helyekre is elbújtatják az illegális bevándorlókat
Forrás: NAV

Nem ez volt ez első alkalom, hogy embercsempészeket kapcsoltak le

2022. február 2-án az M1-es autópálya 67-es kilométerszelvényénél egy járművet akartak kivezetni a rendőrök. A sofőr azonban nem állt meg, lehajtott a sztrádáról és Tata belterületén hátulról nekiütközött egy kamionnak. A szerb honosságú autóban az embercsempész mellett öt, magát afgán állampolgárnak valló személy utazott, akik sem személyazonosságukat, sem az országban való jogszerű tartózkodásukat nem tudták igazolni.

2022 júniusában Ács térségében, az M1-es autópályán állítottak meg egy szerb férfit, aki hat migránst szállított. A Tatabányai Törvényszék sanyargatással elkövetett embercsempészés bűntette miatt a Komáromi Járási Ügyészség vádirata alapján a Komáromi Járásbíróság öt év börtönbüntetésre és tíz év kiutasításra ítélte a sofőrt. A bíróság a migránsok szállításához használt gépkocsit elkobozta.

2022 júliusában az M1-es autópálya Győr felé vezető oldalán, Ács térségében történt nagyobb baleset. Egy illegális migránsokat szállító autó ütközött szalagkorlátnak, majd fának csapódott. A svéd rendszámú személygépjárműben tizenhárom külföldi utas tartózkodott. A balesetben többen súlyosan megsérültek, öt főt feszítővágóval kellett kiszabadítani, két fő életét vesztette. A harmincegy éves grúz állampolgárságú sofőr a balesetet után elszaladt a helyszínről, azonban a hatóságoknak sikerült elkapniuk a férfit. A Komáromi Járásbíróság öt év hat hónap börtönbüntetést szabott ki az embercsempészre, emellett 10 évre kiutasították Magyarország területéről, továbbá tíz évre eltiltották a járművezetéstől. Egy hónappal később, szintén Ácsnál állították meg a rendőrök azt a szerb embercsempészt, aki tizenhat, magukat szír állampolgárnak valló migránst próbált Ausztriába juttatni.

De nem ezek voltak a legkegyetlenebb esetek

31 ember koporsója lett kishíján az a furgon, amelyben az embercsempész 30 fokos hőségben, szigetelt, szellőzéssel el nem látott, fémborítású raktérrel rendelkező tehergépkocsiban szállította az embereket. Ráadásul úgy, hogy még vizet sem biztosított nekik. A jármű rakterében, az elindulást követően gyorsan elfogyott a levegő, és a migránsok a szigetelést megbontották, hogy a menetszél segítségével levegőhöz jussanak.

A mintegy 3 órás úton legalább ketten még így is rosszul lettek és hányni kezdtek. Olyan zsúfoltan voltak elhelyezve a raktérben a migránsok, hogy 14-nek folyamatosan állnia kellett, míg a többiek a padlózaton ültek az utazás közben. Az elkövetőt végül az M1-es autópályán kapcsolták le a rendőrök.

 

Változott az útvonal
A Migrációkutató Intézet Magyar Nemzethez eljuttatott februári elemzéséből kiderül, hogy a migránsok egy ideje inkább Bosznia-Hercegovina irányából haladnak tovább az unió felé, elkerülve Szerbiát. A szakértők szerint 2023-ban 380 ezer migráns érkezett Európába. Ez a szám több mint 2016 óta bármikor. Az öt fő migrációs útvonal közül a közép-mediterránon érkeztek legtöbben Európába, több mint százötvenezren. Az összes bevándorló negyvenegy százaléka érkezett ezen az útvonalon. Ugyan a nyugat-balkáni útvonalon regisztrált migránsok száma harmincegy százalékkal csökkent a 2022-es adatokhoz viszonyítva, ám még továbbra is a nyugat-balkáni a második legforgalmasabb útvonal.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában