Eredményes vádemelés

2023.09.08. 11:18

Halálautó az M1-esen: két migránst vitt halálba a szír embercsempész (helyszíni fotók)

Az autó, amelyben 13 migráns utazott, egy fának csapódott. A sofőr elfutott a helyszínről. A bíróság most döntött: a szír embercsempész 5 év 6 hónap börtönbüntetést kapott, valamint 10 évre kiutasították Magyarország területéről, tovább 10 évre eltiltották a járművezetéstől is.

Kemma.hu

Az embercsempész ámokfutása miatt ketten halálos sérüléseket szenvedtek

Forrás: ugyeszseg.hu

Dr. Borbély Veronika, a Komárom-Esztergom Vármegyei Főügyészség helyettes sajtószóvivője arról tájékoztatta a Kemma.hu-t, hogy a Komáromi Járásbíróság 5 év 6 hónap börtönbüntetést szabott ki arra az embercsempészre, aki két ember halálát okozta az M1-esen 2022-ben, emellett 10 évre kiutasították Magyarország területéről, tovább 10 évre eltiltották a járművezetéstől. Az ítélet jogerős.

A Tatabányai Járási Ügyészség több személynek segítséget nyújtva elkövetett embercsempészés bűntettével, halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásának vétségével, valamint segítségnyújtás elmulasztásának a veszélyhelyzetet előidőző által elkövetett bűntettével vádolta meg a férfit, és az ítéletet is ezzel egyezően hozta meg a bíróság. 

A vádirati tényállás lényege szerint a grúz férfi tavaly júliusban a déli határnál, a magyar oldalon az erdőben felvett az általa vezetett, svéd hatósági jelzésű, 7 személyes autóba 13, Magyarország területére jogellenesen érkezett szírt, hogy őket Nyugat-Európába szállítsa. Az egyik migráns az anyósülésen, míg 12-en az egyterű kialakítású autó utasterében, csomagtartójában összezsúfolódva, ülve jutottak helyhez. Az embercsempész a jármű hátsó üléseit lehajtotta, így megnövelve a járműbe belső terét.

A vádlott július 9-én délután az M1-es autópályán már Komárom térségében járt. Ekkor vette észre, hogy mögötte, szintén Győr felé halad egy feltehetően rendőrségi szolgálati autó. A férfi ekkor növelni kezdte sebességét, majd egy építőanyag tárolásra használt depónál mintegy 154-165 kilométer/órával lehajtott a sztrádáról. 

A manőver nem sikerült jól: vészfékezett, aztán fának ütközött. Az embercsempész, csak magával törődve kikászálódott az összetört kocsiból, és bárminemű, tőle elvárható segítségnyújtás nélkül elfutott. Se a rendőrséget, se a mentőket nem értesítette. A polgárőrök találták meg végül néhány órával később Ács lakott területén kívül, egy földút melletti árokban. Ezt követően a rendőrség elfogadta őt.

A baleset súlyosságát jól mutatja, hogy a komáromi hivatásos tűzoltók, Nagyigmánd önkormányzati tűzoltói valamint Kocs önkéntes tűzoltó egyesületének tagjai a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányításával öt, a járműbe beszorult embert emeltek ki két feszítő-vágó berendezés segítségével.

A vádlott által okozott balesetben két utas halálos sérülést, hatan súlyos, öten pedig könnyű sérülést szenvedtek.

A jármű vezetője segítségnyújtás nélkül menekült el a helyszínről
Forrás: ugyeszseg.hu

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában