Fradi-MTK-Gidrán

2024.02.08. 18:20

Tatai Gidránok szállították a Fradi győzelmét +videó

A Fradi-MTK meccs előtt a szurkolók megismerkedhettek a Groupama Aréna mellé kitelepülő tatai tüzérség Gidránjaival is.

Goletz-DeáK Viktória

A honvedelem.hu számolt be arról, hogy pezsgő estén vannak túl a Ferencváros labdarúgócsapatának szurkolói: mielőtt elsöprő győzelmet arattak hazai ősi riválisuk, az MTK csapata felett, testközelből láthatták a Groupama Aréna mellé kitelepülő tatai tüzérség Gidránjait. Mint írták: a meccs előtt egy órával már szép számban szállingózó nézők hatalmas érdeklődéssel fordultak a tatai tüzérdandár tagjaihoz. Az idősebb drukkerek régi harceszközökkel hasonlították össze az újakat, míg a fiatalabb korosztály a katonai életpálya felől érdeklődött. Miután megnézték a két Gidránt, lézeres lövészeten is felmérhették képességeiket.

A C-szektor lábánál állomásozó honvédségi sátorban a kezdő sípszó előtt Kubatov Gábor is tiszteletét tette. A Ferencváros elnöke alaposan kifaggatta a tüzéreket a haditechnikai eszköz jellemzőiről, majd a vezető ülésről vette szemügyre az egyik járművet. A portálnak elmondta, hogy a ferencvárosiak mindig fontosnak tartották a honvédelem és a haza szolgálatának ügyét, azt a nemes hivatást, amire a honvédek felteszik az életüket.

– A Fradinál a nemzeti érzület mindig is fontos volt. A Magyar Honvédséggel kapcsolatban pedig elismerésre méltó az, ha valaki a katonai szolgálatnak szenteli életét. Nincsen szebb dolog, mint a hazáért küzdeni. Volt szerencsém beszélni a fiatal honvédekkel is: látszik rajtuk az elhivatottság, az elkötelezettség. Úgy látom, ez új, egészen más felfogású honvédség, ahol mindenki nagyon büszke arra, hogy a hazaját képviselheti, hogy katona, hogy ilyen járművel, ilyen eszközökkel tud szolgálatot teljesíteni – mondta Kubatov Gábor.

Hozzátette, hogy a nevesebb ferencvárosiak között akad a honvédség kötelékébe tartozó sportoló: a Bajnokok Ligáját is megjárt hátvéd, Keller József tartalékosként segített például a pandémia idején. AmFradi elnökét Máthé Gergely őrmester, az MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztály 2. Tüzérütegének lövegparancsnoka vezette körbe, majd több szurkoló érdeklődésére a modern PzH 2000 lövegekről is beszélt. Ismertette az 55 tonnás, 8 méter hosszú lövegcsövű PzH részletes technikai adottságait, végül a jármű leendő kezelőinek kiképzéséről is szót ejtett.

– Az egységes alapkiképzés nyolc hete során a jelentkezők felkészülnek fegyverismeretből és tereptanból, híradó-foglalkozásra és lövészetre mennek, valamint gránátdobást gyakorolnak. Az alapkiképzés után következik a felavatott katonák tizenegy hetes PzH kezelői szakmai felkészítése. Harcjárművezetők, irányzók, töltőkezelők, illetve az altiszti végzettségűek esetében lövegparancsnokok kerülnek majd ki közülük – mondta el az őrmester. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában