Toborzás

2024.01.28. 19:09

Február 9-ig várják álomfizetésért az újonc tüzérek jelentkezését Tatán

Az újonc tüzérek alapkiképzése bentlakásos, ami azt jelenti, hogy a jelentkezők csak hétvégére utazhatnak haza.

Kemma.hu

A honvedelem.hu-n számoltak be arról, hogy tavaly mintegy négyezer fő lépett be a Magyar Honvédség kötelékébe, 2024-ben pedig folytatódik a toborzás. Továbbra is lehet például jelentkezni a megújuló tüzérség soraiba, ahol a közelmúltban hadrendbe állított Panzerhaubitze 2000 (PzH) típusú önjáró lövegek használatára készítik fel az érdeklődőket. 

A modernizáció révén a világ egyik legfejlettebb haditechnikai eszközével bővült a Magyar Honvédség eszközparkja. Az 55 tonnás, 8 méter hosszú, 155 milliméteres űrméretű lövegcsövű PzH harcjárművek kivételes biztonsággal céloznak, akár 56 kilométerre is ellőnek pontosan. A jármű elsődleges fegyverének tekinthető tarackágyú élettartama 2000 lövésre tehető. Emellett két búvónyílás és ezekre szerelhető ködgránátvetők, illetve 7,6 milliméteres légi és földi célpontok ellen egyaránt használható géppuska tartozik a jármű kialakításához.

A haditechnikai eszköz kezelésére jelentkező érdeklődök február 12-én vonulnak be a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár vitéz Barankay József 1. Önjáró Tüzérosztályhoz. 

Mint írták: a szerződéses katonák számára kiszámítható életpályát, tervezhető családos jövőt, fix és versenyképes jövedelmet, valamint továbbtanulási és fejlődési lehetőségeket kínálnak. A tüzérosztályhoz kerülő katonák a bruttó 737 ezer forintos illetmény mellett havi 12 ezer forint SZÉP-kártyás cafeteria-juttatást kapnak, illetve utazási költségtérítés is megilleti őket. Mindezek mellett ingyenes laktanyai elhelyezést vagy lakhatási hozzájárulást is igényelhetnek. A honlapon néhány érdekességet is megosztottak a kiképzésről.

A pilóta programra bekerültek a nyolchetes alapkiképzést már kiemelt illetményért kezdhetik meg Tatán. A felkészítés során elért eredmények, illetve a képességek alapján az újoncokat tényleges katonai szolgálatuk során tüzér bemérő, PzH 2000 irányzó, PzH 2000 kezelő, PzH 2000 vezető, vontatókezelő, lőszeres, vontatóvezető vagy radarkezelő beosztásba sorolják.

Szintén fontos tudni azt, hogy az alapkiképzés bentlakásos, ami azt jelenti, hogy a jelentkezők csak hétvégére utazhatnak haza. Az alapkiképzésre bevonulók három évre szóló szerződéses szolgálati jogviszonyt kötnek a Magyar Honvédséggel. Ennek leteltével a szerződés meghosszabbítható – akár a nyugdíjkorhatárig is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában