Álomfizetés

2023.11.17. 08:48

737 ezer forintos kezdő bérrel várja a katonákat a tatai dandár

Az Embert a vasra! toborzási kampány újabb fázisában a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályába keresnek magyar fiatalokat.

Goletz-DeáK Viktória

Folytatódik az idén meghirdetett Embert a vasra! toborzókampány, amelynek második fázisában a megújuló tüzérséget jelentő PzH 2000 önjáró tüzérségi eszközök leendő kezelőit szólítja meg a Honvédelmi Minisztérium. Erről Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter és dr. Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke beszélt november 16-án, Bakonykútiban. Az eseményről a honvedelem.hu számolt be.

A Panzerhaubitze 2000-esek rendszerbe állító éleslövészeti foglalkozásán tartott sajtótájékoztatón a honvédelmi tárcavezető történelmi mérföldkőnek nevezte azt, hogy az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat során a PzH 2000-es önjáró lövegek sikeresen teljesítették rendszerbe állító éleslövészetüket, ezzel újjáteremtve a tüzérképességet. 

– A harcterek meghatározó ereje a tüzérség, így feltétlenül szükséges volt megújítani ezt a képességet a magyar haderőbe – húzta alá. Mint fogalmazott, ahhoz, hogy ezeket az önjáró lövegeket megfelelő módon használhassa a Magyar Honvédség, és szükség esetén harcot tudjon vezetni velük, katonákra van szükség. Ennek jegyében Szalay-Bobrovniczky Kristóf meghirdette az Embert a vasra! toborzási kampány újabb fázisát. A program első szakasza a hódmezővásárhelyi páncélozott gyalogdandár gránátos zászlóaljára vonatkozóan kezdődött meg idén nyáron. A pilot jelleggel bevezetett toborzási akció sikeresnek bizonyult, az itteni tapasztalatok levonásával pedig most a tárca és a honvédség a tatai MH Klapka György 1. Páncélosdandár tüzérosztályába keres magyar fiatalokat.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf rámutatott: az önjáró lövegek jelentette új technológiával a magyar katonák lehetőséget kapnak a tüzérszakma megújítására. Ennek kapcsán hozzátette:

e szép feladat megfelelő illetménnyel párosul: bruttó 737 ezer forint belépő illetménnyel számolhat minden, a feladatra alkalmasnak bizonyuló katona, aki a február 12-ei bevonulásra jelentkezik.

Az Adaptive Hussars 2023 gyakorlat kapcsán – amelynek részeként hajtották végre a PzH 2000-esek éleslövészetét is – a honvédelmi miniszter kijelentette, hogy megmozdult a teljes Magyar Honvédség. „A veszélyek korában sajnos nem kizárható, hogy a katonáknak egy nem elképzelt helyzetben is vizsgázniuk kell. A gyakorlat arra való, hogy megismerjük, meglássuk, egy ilyen helyzetben hogyan reagál a magyar haderő” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf. A miniszter hozzátette: egyúttal a magyar védelmi igazgatás és a civil támogatórendszerek állapotát is tesztelik. „Amit idáig láttunk, kifejezetten meggyőző abban a tekintetben, hogy a Magyar Honvédség minden elemében megmozdult és elindultunk egy harcképességében, harcértékében növekvő haderő felé” – jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf.

Tájékoztatója végén az Embert a vasra! kampány kapcsán úgy fogalmazott:

nagyon várjuk a magyar fiatalokat, köszönjük az eddigi érdeklődésüket. Nagy örömünkre szolgált, hogy üzenetünk sok fiatalt mozdított meg, és remélem, hogy közösen fogjuk tudni tovább építeni a fejlődő, megújuló Magyar Honvédséget. A békéhez erő kell, folytatjuk a munkát!

Dr. Böröndi Gábor vezérezredes elmondta: a szakmájuk csúcsán álló magyar katonák világszerte híresek felkészültségükről, fegyelmezettségükről. 

– Kitartásuk, a hozzá kapott támogatással együtt elhozta ezt a mai napot, amikor a világ egyik legkorszerűbb tüzérségi eszközét rendszerbe állítjuk.” A PzH 2000-esek képességeit sorolva a Honvéd Vezérkar főnöke elmondta: az önjáró löveg automata tűzvezető-rendszerrel, automatizált célfelderítő-rendszerrel, a gyors tűzkiváltás képességével, magas manőverező képességgel bír, vagyis mindazzal, amiről egy modernkori tüzér álmodozhat. „Mi megkaptuk, a mi felelősségünk, a vezetőké, a katonáké, hogy az újakat mesterien kiképezzük. Várjuk a fiatalokat erre az új, korszerű haditechnikára! – emelte ki a vezérezredes.

Böröndi Gábor elismerően szólt az Adaptive Hussars 2023 gyakorlaton résztvevő katonák teljesítményéről. Mint fogalmazott, a Magyar Honvédség újjászületett és készen áll arra, hogy megvédje a hazát.

A tájékoztatókat követően a haditechnikai eszközöké és kezelőszemélyzetüké lett a főszerep, akik bemutatták a Magyar Honvédség újonnan rendszeresített eszközeinek képességeit. Mindez kiválóan szemléltette a PzH 2000-esekben rejlő lehetőségeket, ahogy azt is, hogy mi mindenre képes egy jól felkészített, összekovácsolt, elhivatott csapat, akik közé most bárki becsatlakozhat, aki tenni akar hazánk védelméért.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában