Étterem

2023.07.05. 10:54

Belopta magát az esztergomiak szívébe a Michelin-csillagos séf gasztropubja az új piacon

Reggelizőként, bisztróként és gasztropubként is tekinthetünk a Michelin-csillagos esztergomi 42 Restaurant csapatának új, a májusban átadott piacon működő új éttermére. A vendéglátóhely belopta magát a piacra látogatók szívébe, sőt azóta bebizonyosodott, hogy váratlan találkozások helyszínéül is szolgál.

Kemma.hu

Mint ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, Piac 42 néven nyitott gasztropubot az új piacon a Michelin-csillagos esztergomi 42 Restaurant csapata.

Az étterem május közepén nyitotta meg kapuit Esztergom közelmúltban átadott piacán, az emberek pedig nagyon hamar a szívükbe zárták a helyet, hiszen mint azt a diningguide.hu is megjegyzi, a – napszaktól függően – reggelizőként, bisztróként és gasztropubként is funkcionáló Piac42 váratlan találkozások színhelye.

 A diningguide.hu beszámolója szerint Barna Ádám, a 42 Restaurant és a Piac42 vezető szívesen vásárol a gasztropub és -bisztró részére is a helybéli hentestől, zöldségesektől, illetve amikor csak teheti, a tejterméket és a gombát is a szomszédban veszi meg. Meggyőződéssel állítja, hogy ettől lesz hiteles a történet: “az unalomig ismételt regionalitás és szezonalitás végre valóban értelmet nyer, a piacnál hitelesebb helyszínt ehhez keresve sem lehetne találni”, vallja.

Az esztergomi új Simor János utcai piacon megfigyelhető egyfajta piaci közösség kialakulása, Barna Ádámék örömmel fogadják, hogy a részesei lehetnek. Tapasztalják, hogy vannak visszatérő látogatók, akik reggel és mondjuk délután is felkeresik őket, de a turisták, bakancsos vagy éppen kerékpáros kalandorok is betérnek hozzájuk. A cikk szerint a tulajdonosok a Piac42-vel arra törekedtek, hogy igazi piaci bisztró hangulata legyen, ahol klasszikus bisztrós fogásokat fogyaszthatunk elérhető áron, magas minőségben. Barna Ádám szerint aki a Michelin-csillagos 42 Restaurant vendége volt, azt érdekli az is, hogy mit kínál ugyanaz a csapat Esztergom új közösségi találkozóhelyén.

A Piac42 kínálata dinamikusan változik: Barna Ádám elárulta, hogy az elmúlt időszakban a tökfőzelék volt a legnépszerűbb, majd a napi ajánlatban kínált velős pirítós vált keresetté, most pedig a bárányhússal készült palócleves a közkedvelt. A diningguide.hu-nak azt is elmesélte, hogy a finomfőzelékből nem lehet annyit készíteni, amennyi ne fogyna el. Ennek titka az, hogy Barna Ádámék vajkaralébéval, új répával, friss borsóval, sok zöldfűszerrel és vajjal készítik el az ételt, mellé pedig sajtos-tejfölös bundáskenyeret is adnak.

Ráadásul egyedi dolgokkal is készülnek olykor. Legutóbb például Ádám a piacon elkészítette Esztergom tapsot érdemlő halászlevét, amely osztatlan sikert aratott a vendégek körében. A nagy sikerre való tekintettel így napokon belül újból megnyitják majd a Piac 42 hátsó teraszát, amikor is Ádám az ikonikus fogásai közül a “nyári töltött káposztát” fogja elkészíteni bográcsban.

Mint ismert, 2022-ben két Komárom-Esztergom megyei étterem is Michelin-csillagot kapott: a Pesti István séf vezette tatai Platán Gourmet Étterem két, a Barna Ádám séf vezette esztergomi 42Restaurant&Bar pedig egy csillagot érdemelt a gasztronómia egén. Ezzel a két étterem Magyarország első két, nem budapesti étterme lett, amely Michelin-csillagot kapott.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában