Elsők az országban

2022.11.03. 20:06

Michelin-csillagos lett a tatai Platán és az esztergomi 42 Restaurant

Idén először egész Magyarországról jelentetett meg étteremlistát (National Selection of Hungary) a Michelin Guide francia étteremkalauz.

Kemma.hu

Forrás: tata.hu

Fotó: Domokos Attila

A gasztronómiai élet mérvadó magazinja két Komárom-Esztergom megyei étteremnek is Michelin-csillagot adott. A Pesti István séf vezette tatai Platán Gourmet Étterem két, a Barna Ádám séf vezette esztergomi 42Restaurant&Bar pedig egy csillagot érdemelt a gasztronómia egén. Ezzel a két étterem Magyarország első, nem budapesti étterme lett, amely Michelin-csillagot kapott.

A Platánban az ételek kreatívak, a tálalás kifinomult, az ízek és a textúrák között tökéletes egyensúlyt alkotnak, mindez pedig a nemzetközi konyhaművészet térképére is feltette az éttermet, olvasható a méltatásban. A 42Restaurant kapcsán kiemelték: Barna Ádám séf már nevet szerzett magának, és tetten érhetőek tiszteli a magyar konyha gyökereit. Mint írták, a fogások kreatívak, kifinomultak és néha játékosak, de mindig tele vannak ízzel.

A Platán Gourmet Étterem egyébként többször is elnyerte a legjobb magyar vidéki étterem címet a Dining Guide versenyén. A tulajdonos-séf, Pesti István pedig 2015-ben kapta meg a csillagot.

Az esztergomi 42Restaurant&Bar  séfje, Barna Ádám a budapesti  St Andrea étteremben dolgozott, 2019-ben tette át székhelyét Esztergomba és nyitotta meg éttermét a város szívében. Barna Ádám a magyar gasztronómia elmúlt éveinek egyik lényeges felfedezettje: érthető, finom, progresszív jegyeket felmutató konyhája népszerű a gourmet éttermi stílust kedvelők körében. 

Esztergom első Michelin-csillagos éttermének gratulált Hernádi Ádám polgármester is.

Michl József tatai polgármester a következő szavakkal gratulált a Platán sikeréhez:

„Óriási elismerés, gratulálok Pesti Istvánnak és csapatának!”

Pesti István nemrég beszélt is a Michelin-csillag díjazásáról és a tatai gasztronómia jövőjéről. Akkor azt mondta, hogy „fantasztikus lenne Tatából kis Lyont csinálni”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában