Testületi ülés

2022.09.30. 11:54

Tényleg bezár az oroszlányi uszoda, munkacsoportot hoz létre az önkormányzat

Ahogy arról a Kemma.hu beszámolt, csütörtökön az oroszlányi sportlétesítmények jövőjéről, működéséről is tárgyaltak a képviselők az energiaválság okán.

Kemma.hu

Az uszoda új áron szabott, egyetlen hétvégi fűtése az egész előző havi díjat felemésztené

Forrás: Kemma.hu

Most még gondolkodni szabad, de októberben döntenünk kell − fogalmazott Lazók Zoltán polgármester (OLPK) a csütörtöki testületi ülésen, amelyen az oroszlányi sportlétesítmények üzemeltetése sürgősségi napirendként került terítéke. Amint azt megírtuk, az ukrajnai háború és Oroszország elleni szankciók nyomán kialakult, egész Európát érintő energiaválság miatt a távhőszolgáltatás hődíját az uszoda, a sportcsarnok és a sportcentrum estében a 19-szeresére, a Chudik Lajos Sportlétesítmény és a Küzdősport terem hődíját a 11-szeresére emeli a szolgáltató. 

Az üzemeltetésért és hasznosításáért felelős önkormányzati cégeknek (az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt-nek és a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft-nek) az elmúlt időszak gazdasági nehézségeit sikerült leküzdeniük, de az energiaköltségek várható és a távhő esetében már konkrétan meg is érkezett drasztikus emelkedésének kigazdálkodására nem maradt semmilyen lehetőségük. A hat sportlétesítmény plusz üzemeltetési díja 70 millió forint plusz áfánál is több lenne, csak az idei évre az új díjakkal.

Nagyot ugranak a díjak

Németh Gábor, OIH Zrt. vezérigazgató azt kérte a vendégek és a dolgozók nevében, hogy gondolja át a testület, hogy legalább részben tudják-e kezelni a plusz terheket, vagy hogy tudnak-e támogatást nyújtani akár átmenetileg azoknak, akiket most el kell bocsájtani az uszoda bezárásával. Lazók Zoltán felhívta rá a figyelmet, hogy az első októberi hétvégén a teljes eddigi, havi távfűtés költségét elköltenék, ha kinyitnák az uszodát: az 1,3 milliós havi távhődíj majd' 14 millióra emelkedne elsejétől, ezért nem tudják azt finanszírozni. Hozzátette: az eddig az önkormányzatot terhelő, mintegy százmilliós távhődíj számításaik szerint 1,5 milliárdra nő.

A többi sportlétesítménynél, mint hozzátette, még vannak lehetőségek: az alacsonyabb hőmérséklet, annak éjszakai kikapcsolása például. Végül 8 igennel és 4 tartózkodással (Gyuga Miháy, Molnár István, Papp Péter és Vargáné Vojnár Katalin) elfogadták a döntést, amely bezárja az uszodát lényegében október elsejével.

Munkacsoportot hoznak létre a költségvetés védelmére

Az uszoda a Facebook-oldalán arról írt a döntés után néhány perccel, hogy az MVM Oroszlányi Távhőtermelő és Szolgáltató Zrt. értesítőjét a megemelt hődíjról szeptember 28-án, szerdán kapták meg, és a fel nem használt bérletek visszaváltásának módjáról hamarosan tájékoztatják vendégeiket, és bíznak benne, hogy belátható időn belül, újra az eddig megszokott szeretettel és teljeskörű szolgáltatásinkkal fogadhatják őket.

A város közösségi oldalán az olvasható, hogy a testület létrehoz egy vészhelyzeti és költségetésvédelmi munkacsoportot, hogy a meglévő és folyamatosan frissülő információk, kormányzati intézkedések ismeretében készítsen menetrendet, intézkedési javaslatokat nem csak a sportlétesítményeket, hanem az oktatási és kulturális intézményeket érintő döntések előkészítésére is. Hozzátették: az MVM szerdőzésmódosítását nem írja alá az önkormányzat, így a szerződés ellehetelenül és a távhőszolgáltatás megszűnik az érintett létesítményben.

A képviselők emellett, ahogy az az oroszlany.hu-n olvasható, támogatták az önerő biztosítását az Oroszlányi Közös Önkormányzati Hivatal energetikai fejlesztését célzó TOP Plusszos pályázathoz, a volt kollégiumi épület használatára vonatkozó, Tatabányai Tankerületi központtal fennálló megállapodások módosítására tett javaslatot, a „Jó tanuló - jó sportoló” cím elnyerésére irányuló pályázatot, valamint – megüresedések miatt - egy-egy felügyelő bizottsági, külső bizottsági tagot, és egy bizottsági elnököt választottak. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában