Testületi ülés

2022.09.29. 13:35

A Csobbanóban már tényként kezelik: bezárja az oroszlányi önkormányzat az uszodát

A Kemma.hu információi szerint az oroszlányi uszodában már tényként kezelik és kommunikálják, hogy hétvégétől nem lesznek nyitva. Az önkormányzatnál azt mondták, a csütörtöki testületi ülésen születik csak döntés.

Kemma.hu

Az oroszlányi uszoda a szaunázók között is népszerű volt

Forrás: Kemma.hu

Olvasónk osztotta meg velünk, hogy amikor érdeklődött, hogy a hétvégén hogyan van nyitva a létesítmény, azt a választ kapta, hogy már sehogy, ugyanis bezár a Csobbanó. Emellett azt is megtudta, amikor telefonon érdeklődött, hogy a bérleteket időarányosan fizetik majd vissza. Az oroszlányi önkormányzatnál is érdeklődtünk, hogy mi áll a döntés hátterében, de ott azt mondták, hogy még csak a mai, csütörtöki testületi ülésen fognak tárgyalni arról, hogy szeptember 30. után bezárjon az uszoda, amelynek a strand része ki se nyitott.

A 16 órakor kezdődő testületi ülésre sürgősségi indítványként nyújtotta be a kérdést Lazók Zoltán polgármester. Az előterjesztésből kiderül, hogy az ukrajnai háború és Oroszország elleni szankciók nyomán kialakult, egész Európát érintő energiaválság miatt a távhőszolgáltatás hődíját az uszoda, a sportcsarnok és a sportcentrum estében a 19-szeresére, a Chudik Lajos Sportlétesítmény és a Küzdősport terem hődíját a 11-szeresére emelik. Mint az üzemeltetésért és hasznosításáért felelős cégeknek a fentebb leírtak szerint tehát az elmúlt időszak gazdasági nehézségeit sikerült leküzdeniük, de az energiaköltségek várható és a távhő esetében már konkrétan meg is érkezett drasztikus emelkedésének kigazdálkodására nem maradt semmilyen lehetőségük.

Mint az iratban olvasható, a jelenlegi önkormányzati üzemeltetési díjakat a szerződés aláírásakor érvényes közüzemi díjak figyelembevételével határozták meg, és azok semmilyen további tartalékot nem tartalmaznak. Ez most azt jelenti egyébként, hogy az eddigi menetrend és szolgáltatási szerint az érintett sportlétesítmények októberi távhőszolgáltatási díja 12 millió forintos üzemeltetési díj mellett meghaladja a 20 milliót.

Ezért a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. pénzügyi stabilitása megőrzése és működésének fenntartása érdekében az Oroszlányi Ingatlankezelő és Hasznosító Zrt. és a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. kezdeményezték az önkormányzattal kötött üzemeltetési szerződések azonnal felülvizsgálatát, az energiadíjak változásának megfelelő üzemeltetési díjak meghatározását, és a szerződések ezen elvek mentén történő, 2022. október 1-től hatályos módosítását.

Az előterjesztésben a határozati javaslatot is megfogalmazott a polgármester. Eszerint a Létesítményeket Üzemeltető Nonprofit Kft. kezdeményezését az üzemeltetési díjak megemelésére (költségvetési fedezet hiányában) elutasítja a testület, és tudomásul veszik, hogy mivel az üzemeltetési szerződés teljesítésének feltételei ellehetetlenültek, a Csobbanó Városi Uszoda október elsejétől bezár.

A testület mindemellett kifejezte a szándékát, hogy a sportlétesítmények üzemeltetési szerződéseit úgy módosítsa, hogy az egyes létesítmények a tényleges üzemeltetés megszűnésével, illetve esetleges csökkentett mértékű fennállásával kapcsolatos feladatokat (a létesítményi infrastruktúra, eszközök, berendezések lezárása és konzerválása, a létesítmény rendszeres műszaki felügyelet melletti őrzés-védelme, az egyes sportlétesítmények tényleges nyitvatartásának, csökkentett üzemeltetési körülményeinek megfelelő fenntartása) a továbbiakban is, csökkentett mértékű üzemeltetési díj ellenében ellássa.

Végül pedig az is szerepel a határozati javaslatban, hogy az októberi események és tapasztalatok alapján a hónap végén Lazók Zoltán tegyen javaslatot a sportüzemeltetés, létesítményi üzemeltetés területén további döntések meghozatalára.

Az előterjesztésben külön nem tértek ki Chudik Lajos Sportlétesítmény (amelyben tekecsarnok, súlyemelőterem, füves labdarúgó pályák, étterem is található), a Krajnyik „Akác” András Sportcsarnok, a Gárdonyi Sportcentrum jövőjére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában