Elhalasztva

2022.09.21. 11:34

Energiaválság: beruházásokat halasztanak Komárom-Esztergomban is

A felfüggesztett beruházásokat újratervezik és a tervek szerint újraindítják.

Kemma.hu

Forrás: 24 Óra

Fotó: N. Á.

Az energiaárak emelkedése miatt 284 beruházást kénytelen elhalasztani a kormány, amelyek csak 2025–2026-ban valósulhatnak meg. Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára jelentette be, hogy a már elindult beruházások nem állnak le, mintegy 15–20 százalékos költségnövekedéssel kell számolni ezeknél, s ehhez 750 milliárd forintos pluszforrás szükséges. A felfüggesztett beruházásokat újratervezik és a tervek szerint újraindítják. 

Projektlista - Bár még a projektlista korántsem teljes, a palyazat.gov.hu jelenleg elérhető adatai szerint TOP plusz keretében 4 és 5 számjegyű főutak felújítására uniós forrásból legalább 144 milliárd forintot fordíthat a következő programozási ciklusban a Magyar Közút. Ebből mintegy 620 kilométeren újulhat meg az útburkolat, ami a Magyar Falu Programmal kiegészülve jelentős színvonal-emelkedést hozhat a vidéki infrastruktúrában. 

Ami megyénket illeti, itt a közzétett lista szerint elhalasztják az 8156.számú, Tatabánya és Vértessomló közti összekötő út egyes szakaszainak felújítását, az Esztergom 1111. jelű összekötő út egyes szelvényeinek átépítését, valamint a Budapest, Esztergom és Tát közti elsőrendű főút felújítását is. Csak később valósulhat meg a lábatlani és a nagyigmándi Nemzeti Szabadidős Egészség Sportpark kialakítása, az M100 gyorsforgalmi út Bicske és Esztergom közti szakaszának megvalósítása, valamint az 1. számú főút, az M1-es autópálya és az Úny csomópont közti szakasz megépítése, ahogy az Úny csomópont és Esztergom közti szakasz, valamint a kesztölci mérnökségi telep terveinek elkészítése és a kivitelezése is.

A többmilliárdos felújítás során megszépült a Majki Kamalduli Remeteség további műemléki rekonstrukciója is később folytatódik. Jó hír viszont, hogy a vg.hu információi szerint a következő uniós programozási ciklusban is jelentős összeg áll a Magyar Közút rendelkezésére alsóbbrendű utak megújítására. Bár még hiányzik a jogállamisági eljárás lezárása, körvonalazódik, hogy milyen fejlesztések valósulhatnak meg a következő években.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában