Buszközlekedés

2023.05.21. 07:00

Új vonalon jár majd Tatabányán a 4-es, jön a 14-es járat

Ahogy megépült a megyeszékhelyen a Sárberek — Bánhida városrészeket összekötő Sárközy Géza út, a buszmenetrend is módosult. Ugyanakkor a teljes tatabányai buszközlekedést újra kellene gondolni, a jelenlegi hosszú útvonalon közlekedő járatok helyett kisebb, sűrűbben járó buszokra, több átszállási lehetőségre lenne szükség.

Kemma.hu

A megyeszékhelyen a Sárberek — Bánhida városrészeket összekötő Sárközy Géza út megnyitásávál szükségessé vált a buszmenetrend módosítása is. Ennek célja, hogy az útvonal kismértékű módosításával a korábbi városrészek közötti összeköttetést fenntartva, korábban el nem érhető, de utazás szempontjából vonzó városrész bevonásával növeljék az utazási hajlandóságot, vonzóbbá tegyük a tömegközlekedést. 

A közgyűlés által elfogadott tervezet szerint új jelzéssel a 14-es és a korábban is közlekedő 4-es járatok a Turul utca - Sárközy Géza út - Sárberki lakótelep útvonal érintésével közlekednének Kertváros — Omega Park — Bányász körtér végállomások között. Az indoklás szerint az útvonal kialakításával újabb és egyben gyors eljutási lehetőséget biztosítanak a Kertváros irányából a dózsakerti, sárberki és óvárosi általános- és középfokú oktatási intézményekhez, emellett javul a dózsakerti, sárberki és Kodály téri lakosok Óváros felé történő közlekedési ellátottsága az Omega park érintésével.

Az iskolai tanítási napokon a járatok csúcsidőszakban az Óvárosi iskolák megközelítésének megkönnyítéséhez 4-es jelzéssel a Bányász körtérig közlekednének. Tanítási szünetben egész nap, míg iskolai előadások napján csúcsidőn kívüli időszakban bevezetnek 14-es jelzéssel egy rövidített útvonalú járatot, amely az Omega park végállomásig közlekedne. 

A 14-es járat emellett egész évben szabad- és munkaszüneti napokon is közlekedik Kertváros végállomás és Omega Park között. A járatok reggel 4 és 19 óra között óránként indulnak. A 14-es járatról Omega Parkban csatlakozással biztosítanánk a további városrészekhez történő eljutást, a csatlakozás néhány perces várakozással valósul majd meg.

A képviselők elfogadták a tervezetet, ugyanakkor többen kifejtették, hogy a teljes tatabányai buszközlekedést újra kellene gondolni, a jelenlegi hosszú útvonalon közlekedő járatok helyett kisebb, sűrűbben járó buszokra, több átszállási lehetőségre lenne szükség, ezért a jövőben – a mostani változások tapasztalatait mérlegelve – további változtatásokra lehet szükség.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!