Hagyomány

2024.04.29. 17:10

Tele vannak ambíciókkal, új lendületet kaphatnak a táti önkéntes tűzoltók

Jövőre ünnepli fennállásának százharmincötödik évfordulóját a Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a lánglovagok az elmúlt több mint egy évszázad alatt mindig is becsülettel dolgoztak a településért és a közösségért. A jelenlegi vezetőség bővelkedik tervekben, új lendületet vinnének a tűzoltó szervezet életébe.

Walczer Patrik

A város hivatalos oldalán szereplő összefoglalóból kiderül, hogy 1890-ben alakult a Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, mely kezdetben lóvontatású fecskendő kocsival, lapátokkal, csáklyákkal és kannákkal rendelkezett. Akkoriban egy-egy tűzeset alkalmával ezzel a felszereléssel vették fel a harcot a lángokkal szemben. A későbbiekben természetesen motoros szivattyúkat, sugárcsöveket és tömlőket is sikerült beszerezniük, így még magasabb szinten tudták végezni feladataikat.

Jövőre ünnepli fennállásának százharmincötödik évfordulóját a Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a lánglovagok az elmúlt több mint egy évszázad alatt mindig is becsülettel dolgoztak a településért és a közösségért. A jelenlegi vezetőség bővelkedik tervekben, új lendületet vinnének a szervezet életébe.
Boda Zoltán és Poszpisek Szabolcs a Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület muzeális értéknek számító Opel tűzoltóautója előtt.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Az első tűzoltószertár az egykori „Hangyaudvarban” működött, majd 1975-ben megépült a kertvárosi településrészen a jelenleg is funkcionáló szertár. Az eltelt több mint 130 esztendő bővelkedett sikerekben, elismerésekben, az épületben számos trófea és oklevél is látható, a táti tűzoltók messzire elvitték a település jó hírét.

Az 1890-es években Eggenhoffer Ernő építész volt az ÖTE első elnöke, egyben ő töltötte be akkor a parancsnoki pozíciót is. Utódai szintén sikeres vezetők voltak, közülük kiemelkedik Dinnyés Ferenc korábbi elnök, akinek rendkívül sokan köszönhet az egyesület. Dinnyés Ferenc 1995-től egészen az elmúlt évekig ellátta ezt a tisztséget, elévülhetetlen érdemeket szerzett a szervezet irányításában. Boda Zoltán személyében az Esztergomi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság korábbi parancsnoka lett Dinnyés Ferenc utódja, aki Poszpisek Szabolccsal, a táti egyesület parancsnokával a szertárnál mesélt nekünk a tervekről és célkitűzésekről.

Bár az ÖTE rendelkezik két tűzoltóautóval, ezek a járművek már inkább muzeális daraboknak tekinthetők, életkoruk és műszaki állapotuk sem teszi lehetővé azt, hogy szolgálatba állítsák őket. Mivel önkormányzati tulajdonban vannak, így zajlanak az egyeztetések az eladásukról, az értékesítésből befolyó összeget jármű- és eszközfejlesztésre lehetne fordítani. Boda Zoltán szerint például egy olyan járművet szeretnének majd megvásárolni, ami illik a terepviszonyokhoz és könnyen igénybe lehet venni akkor is, ha például a pincéknél kell beavatkozni.

– Mivel egy hivatás tűzoltó parancsnokság és két katasztrófavédelmi őrs is működik a térségben, így nem a lakástüzek jelentik a prioritást számunkra. Az egyesület jellemzően avar- és szabadtéri tüzek eloltásában, szivattyúzásban, vagy viharkárok felszámolásában tudna szerepet vállalni, így ehhez mérten félig műszaki mentő, félig erdőszeres jármű lenne a legideálisabb – mondta az elnök.

Boda Zoltán a hagyományőrzés mellett fontosnak tartja a tagtoborzást is. Az ifjúság nevelése, a fiatalok bevonása az egyik legfontosabb feladatuk, akár olyan programokat is szerveznének számukra, melyek révén betekintést nyerhetnének az egyesület életébe.

– Látjuk annak értelmét, hogy az önkéntes tűzoltóság kicsit újjászerveződjön. Várjuk az új tagok jelentkezését, akár volt hivatásos tűzoltókat is szívesen látunk – tette hozzá.

Az elnök elárulta, hogy nemrégiben kifestették a szertárat, de még van bőven teendő, hiszen át kell válogatni az eszközöket, majd pályázni szeretnének új felszerelésekre. A tervek között szerepel az épület fűtési rendszerének korszerűsítése is.

Kapcsolat

Boda Zoltán elmondta, hogy a Táti Önkéntes Tűzoltó Egyesület jó kapcsolatot ápol a város önkormányzatával, Turi Lajos polgármester is támogatja őket céljaik elérésében. A környékbeli önkéntes tűzoltóságokkal is igyekeznek minél szorosabb viszonyt kialakítani. Dolgoznak a támogatók, szponzorok felkutatásán is, hiszen a működési feltételek megteremtéséhez, illetve a jármű- és eszközbeszerzéshez is szükség van anyagi forrásokra, emellett kiaknáznák a pályázati lehetőségeket is. Az elnök azt is elárulta, hogy Tátnak kiemelt szerepe van a katasztrófavédelem életében, hiszen a környék hivatásos tűzoltóságát és katasztrófavédelmi őrseit is „szépen ellátta” a település tűzoltókkal és vezetőkkel egyaránt. Sőt Erdélyi Krisztián tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának műveleti főigazgató-helyettese is kötődik Táthoz. Az elnök bízik benne, hogy erőfeszítéseiket siker koronázza és hogy a jövőre fontos évfordulót ünneplő szervezetük mihamarabb szerepet tud vállalni a város közösségi életében is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában