Példakép

2024.03.17. 11:30

A csodálatos Bartucz László

Férfi kézilabda-válogatottunk nagyot küzdött Norvégia ellen az olimpiai selejtező második mérkőzésén, ám sajnos a vége vereség lett. A kapuban Bartucz László ihletett formában védett, rajta semmi nem múlott.

Túri Csaba

A MOL Tatabánya KC hálóőre a januári Európa-bajnokságon robbant be igazán a válogatottba, Mikler Roland távollétében igazi vezérré lépett elő, aki a védőfal mögött bástyaként állt, elfojtva az ellenfelek lövési kísérleteit. A Norvégia elleni meccsen kiderült, hogy nem csak pillanatnyi jó forma volt, Bartucz László bármikor képes a világklasszis teljesítményre.

Bartucz László szépen, csendben világklasszis kapussá érett
Bartucz László szépen, csendben világklasszis kapussá érett
Fotó: Viszló Balázs / Forrás: 24 Óra

Pedig nem úgy indult a skandinávok elleni mérkőzés a Tatabányai Multifunkcionális Csarnokban, hogy a kapusteljesítményről kelljen beszélni. Olyannyira nem, hogy Mikler Roland 15 perc után le is jött a pályáról, mivel egyetlen lövést sem tudott hárítani. Azonban a helyére beálló tatabányai kapus is csak a labdát szedegette ki perceken át a hálóból, ember fia nem gondolta, hogy a végén bármelyik kapusunkat kell dicsérni. 

Végül a 23. percben tört meg a jég, Bartucz László kivédett egy norvég támadást. És az a bizonyos jég valóban megtört, mert az a védés nem maradt árván. A félidő hajrájában hosszú percekig gólképtelen maradt az ellenfelünk, ami a feljavult védekezésünk mellett nagyban volt köszönhető Bartucznak is.

Bartucz László fogta a rolót, és szépen lehúzta azt

A szünetre hiába mentek el háromgólos norvég előnnyel a csapatok, úgy tűnt, a lélektani fölény nálunk lehet. Ennek ellenére a második játékrész rémálomszerűen kezdődött: sorra szerezték a gólokat Sagosenék, miközben támadásban impotensek voltunk. Hét gól volt a hátrányunk, amikor Chema Rodriguez időt kért. És akkor ott valami megváltozott. Bár támadásban csak lassan kezdtünk el javulni, volt egy ember a pályán, aki úgy döntött, a csapat élére áll. Bartucz László lehúzta a rolót.

„Itt úgyse jössz át” — gondolhatta magában. Egészen elképesztő volt, ahogyan Tatabánya büszkesége egymás után hárította az átlövéseket, ziccereket, jól láthatóan el is bizonytalanodtak a skandinávok. Egyáltalán nem túlzás, és még csak nem is az elfogultság beszél belőlünk, de Bartucz László világklasszis teljesítményt nyújtott. Két egymást követő támadást nem tudtak gólig vinni a norvégok, a kapuban tornyosuló bástyáról sorra pattantak kifelé a lövések. 

Hogy bizonyítsuk, nem az elfogultság mondatja velünk a szuperlatívuszokat, álljanak itt a számok és a tények. Bartucz László 

  • három büntetőt hárított, ami már önmagában nagy fegyvertény kézilabdában. 
  • Összesen 31-szer próbálkoztak ellene, ezekből 12-t hárítani tudott, ami egészen pontosan 38,7 százalékos teljesítmény. 

Mi a világklasszis teljesítmény, ha nem ez? Nincs olyan kézilabdakapus a bolygón, aki nem írná alá mérkőzés előtt, hogy közel 40 százalékos lesz a védési hatékonysága. A szakemberek is hasonlóan vélekedtek, ugyanis őt választották meg a mérkőzés legjobbjának. Igen, egy vesztes csapat tagját, ami szintén ritkaság ebben a sportban. 

Egy sportember, akit nem lehet nem szeretni

A mérkőzés utáni értékelésében elmondta, hogy elcserélné ezt a díjat egy győzelemre, hozzátéve, hogy ettől a norvég csapattól nem szégyen kikapni, hiszen a világ egyik legjobb csapatáról beszélhetünk. Szokásához híven ezúttal is mérhetetlenül szerényen nyilatkozott a saját a teljesítményéről. Arról beszélt például, hogy látta a saját hiányosságait a találkozón, illetve még öt védés hiányzott volna a sikerhez. Nem is kívánta többet ezt kommentálni, rátért a lényegre: Nincs idő keseregni, vasárnap 

az életünkért fogunk játszani, azért, hogy kijussunk az olimpiára. 

A portugálokat szét kell szednünk itthon! — tért rá határozottan a sorsdöntő mérkőzésre.

Egy igazi példakép Bartucz László, akinek a szerénységét, alázatosságát, a sporthoz való hozzáállását iskolákban is nyugodtan tanítani lehetne. A szurkolók pedig reménykedhetnek, mert ha Portugália játékosait is megbabonázza a magyar kapus, akkor bizony tényleg szét lehet őket szedni. És a mérkőzés után lehet venni a repülőjegyeket Párizsba. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában