Kézilabda

2024.01.28. 15:27

Mit tudnak ezek a tatabányai fiúk? Az Eb-hős Bartucz és Ancsin útja a történelmi sikerig

Az idei kézilabda Európa-bajnokságon nagyon sokszor lehetett hallani a Tatabánya szót, ami nem csoda: Bartucz László és Ancsin Gábor is kivette a részét az ötödik hely megszerzéséből.

Kemma.hu

Bartucz László és Ancsin Gábor a Mol Tatabányától érkezett az Európa-bajnokságon történelmet író magyar kézilabda-vlogatottba

Forrás: MTI

Fotó: Czegédi Zsolt

Magyarország eddigi legjobb Európa-bajnoki helyezését szerezte meg a minap: az 1998-as hatodik hely után, Szlovénia legyőzésével a férfi válogatott az ötödik helyen végzett a kontinensviadalon. 

A keretbe három tatabányai került be (Krakovszki Bence, Ancsin Gábor és Bartucz László). Utolsó kettő játéklehetőséget is kapott, és nem egyszer volt stabil támasza a fiúknak. Na de mit is lehet tudni róluk, az Eb tatabányai hőseiről?

Nem semmi, amit a tatabányaiak nyújtottak az Eb-n

Ancsin-bombákból nem volt hiány az Európa-bajnokságon. A jobbátlövő a szlovének ellen is megmutatta az erejét: több 130 kilométer/óra közeli lövése is volt a helyosztón. Jelen állás (vasárnap délután) szerint a tizedik leggyorsabb gól az övé a tornán: 126,94 kilométer/órás lövése még a németeknek talált be a középdöntőben. Az Európai Kézilabda-szövetség statisztikájában külön vezetik a büntetőből és a „sima” lövésből szerzett gólokat. Az idei Eb nyolc meccsén a tatabányai játékos 24 találatot szerzett, ez 50 százalékos hatékonyság. A magyarok közül csak Bánhidi Bence múlta felül: 32 góllal. 

A torna eddigi, nyolcadik leggyorsabb sprintje is a magyarok nevéhez kötődik: Imre Bence volt, hogy 30,78 kilométer/órával szántotta fel a pályát. A védések számát tekintve Bartucz a 13. legjobb kapus: 137 lövésből 41-et fogott meg, ez 29,93 százalékos teljesítmény. A Horvátország elleni telejsítményével Bartuczot a meccs emberének is megválasztották.

Ancsin és Bartucz útja

A 33-as mezben játszó Ancsin krisztusi korban érkezett az Európa-bajnokságra: épp 33 éves. A békéscsabai születésű jobbáhátvéd egyébként 202 centi magas és 97 kiló. 
A kontinenstornán mind a nyolc magyar meccsen pályára lépett, a legtöbb gólt a németeknek lőtte (kilenc lövésből hat ment be, ez 66,67 százalékos eredmény), a legeredményesebb, ha a szerbek elleni egy lövésből egy gólját leszámítjuk, az osztrákok ellen volt. Utóbbi meccsen 80 százalékos hatékonysággal lőtt: ötből négyszer volt eredményes.

Ancsin 2019-ben érkezett a MOL Tatabányához, előtte Veszprémben játszott, de Szegeden is megfordult. Első klubja a Kátsopronyi Rákóczi SE volt a 2002/2003-as szezonban. 555-ször lépett eddig pályára klubcsapatban vagy válogatottként összesen, és 1944 gólt lőtt a Magyar Kézilabda Szövetség statisztikája szerint. 

A 61-es mezszámot viselő Bartucz László is a Viharsarokból származik: Orosházáról. 194 centiméter magas, 32 éves és 94 kilós. Bartucz Lacit Békéscsabán igazoltán le először, 2005-ben, azóta Pécsett, Csurgón, Gyöngyösön is játszott már. A MOL Tatabányánál kétszer volt korábban a tavaly nyári, harmadik leigazolása előtt. Összesen 505 meccsen védett, és hét gólt is szerzett. Az utolsót az előző szezonban, a Veszprém-Gyöngyös találkozón, az utóbbi színeiben.  

Bartucz nyolc év után tért vissza Európa-bajnokságra: 2015-ben húzhatta fel először a címeres mezt a portugálok elleni Eb-selejtezőn, majd magán az Eb-n is ott volt 2016-ban.

Galériánk a 2024-es Európa-bajnokságról:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában