Labdarúgás

2024.03.18. 19:43

10 éve hunyt el a dorogi gólkirály

A Dorogi FC egykori játékosa, Monostori Tivadar, ma lenne 88 éves. A Dorogi FC focistája volt az egykori NB I-es csapat gólkirálya.

Zetovics Márió

Az egyik legfontosabb alakja a dorogi futball történetének, Monostori Tivadar, 1936-ban Felsőgallán látta meg a napvilágot. Az első lépéseket a Tokodi csapatban tette meg, de igazi áttörését a Dorogi FC együttesében érte el, ahova 1954-ben csatlakozott. A csapatban olyan legendák mellett játszhatott, mint a híres Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egyik játékosa.

A Dorogi FC sztárja, Monostori Tivadar
A Dorogi FC kiemelkedő személyisége, Monostori Tivadar, a csapat gólkirálya
Forrás: puskasintezet.hu

Monostori neve összefonódott a dorogi labdarúgás történetével, hiszen 1958-1959-es szezonban ő volt a csapat NB I-es gólkirálya. 15 találattal zsebelte be ezt a címet, egy hármas holtversenyben Kisuczky Róberttel és Tichy Lajossal. Az 1962-1963-as szezonban a Dorog csapata a legjobb formáját hozta, negyedik helyen zártak a bajnokságban, mindössze rosszabb gólkülönbség miatt maradtak le a dobogóról. Monostori vezetői szerepe kiemelkedő volt ebben az időszakban.

Összesen 243 bajnoki mérkőzésen szerepelt a Dorog mezében, és nem kevesebb, mint 94 gólt szerzett. 1968-ban Monostori Tivadar átigazolt Tatabányára, ahol három évig játszott, mielőtt véglegesen visszavonult volna. Karrierje befejezése után nem hagyta el a labdarúgás világát, Dorogon kezdte meg edzői pályafutását, így továbbra is hű maradt azon értékekhez, amelyekért egész életében küzdött a pályán.

A Dorogi FC egykori labdarúgója is mesélt Monostori Tivadarról

„Az 1962–1963-as szezonban nagyon jó csapatunk volt, és a negyedik helyen végeztünk. Sőt, ha legyőzzük az utolsó fordulóban az MTK-t, akkor dobogósok lettünk volna. Sajnos ezt nem jött össze. Remek társaságot alkottunk Dorogon, nagyon egységesek és összetartóak voltunk, szinte ismertük egymás gondolatait. Ehhez párosult, hogy a legendás Buzánszky Jenő volt az edzőnk, akit nagyszerű, szigorú és igazságos szakembernek ismertem meg. Ő vitt Dorogra Budapestről. A támadósorunk: a Karába János, Szuromi Antal, Monostori Tivadar, Kertes László, Csóri László ötös szerintem kiválóan teljesített. Monostori Tivadar nagyon jó játékos volt, remekül megértettük egymást a pályán. Nem véletlenül játszott a válogatottban Ilku Pistával, és az sem véletlen, hogy kivitték őt a chilei világbajnokságra. Kedveltem őt, baráti viszonyban voltam vele, szép sikereket értünk el együtt Dorogon” – mondta Karába János, Monostori Tivadar korábbi csapattársa, akivel az 1964–1965-ös szezonban a Ferencváros csapatával nyerte meg a Vásárvárosok Kupáját, ahogy ezt a Puskás Intézet is közölte a weboldalán.

Buzánszky Jenő Dorogi Bányász csapatzászlója
Buzánszky Jenő Dorogi Bányász csapatzászlója
Forrás: puskasintezet.hu

Monostori a magyar labdarúgó-válogatottban 1958-tól 1963-ig 9 mérkőzésen 4 alkalommal volt eredményes. 1958-ban kiutazott a nemzeti csapat tagjaként a svédországi világbajnokságra, de nem lépett pályára a tornán. Négy évvel később a chilei vb-n az Argentína elleni csoportmérkőzésen kezdőként kapott lehetőséget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában