Vízilabda

2024.02.04. 10:02

A TVSE két új szakmai igazgatója egy új aranykorért dolgozik

Bagi György és Podhánszky Zoltán vette át a TVSE Vízilabda szakosztályának irányítását január 1-től. Előbbi operatív vezetőként, utóbbi pedig szakmai igazgatóként segíti ez egyesületet. Kettejük mögött több mint öt évtizedes vízilabda karrier van. Most a fiatal generációk munkáját fogják segíteni – erről meséltek a TVSE weboldalán.

Zetovics Márió

Bagi György és Podhánszky Zoltán biztosítani akarja a TVSE jövőjét

Forrás: TVSE - Tatabányai Vízmű Sportegyesület/Facebook

Hosszú évekig a medencében remekelt Bagi György és Pohánszky Zoltán. Ezentúl a TVSE vezetésében segítik sikerekhez az egyesületet.

Bagi György az 1970-es évek elején úszóként kezdte a sportkarrierjét, és még magyar bajnoki címet is nyert utánpótlás versenyzőként. Vízilabdázóként az első osztályban játszott Tatabányán, majd később Budapesten, a Tungsram csapatában. Tatabányán bajnoki hatodik helyig és Magyar Kupa döntőig jutott. Két szezont töltött külföldön, Németországban a Bundesliga 2-ben, a Frankfurt csapatában.

Podhánszky Zoltán játékosként Ifjúsági Európa bajnokságot nyert, tizennégyszer volt tagja a magyar felnőtt válogatottnak, és több mint 10 évet játszott a magyar élvonalban a Tatabánya és a Szentes színeiben, ahol magyar bajnoki döntőig jutott. 

Mint Bagi György elmondta, úgy látják, hogy a technikai és szervezési feladatok koordinálása, valamint a szakmai munka irányítása is teljes embert igényel. Podhánszky Zoltán pedig elárulta, hogy korábban 11 éven át dolgozott szakosztályvezetőként, de volt másodedző és kapusedző is. Mindketten kemény fába vágták a fejszéiket, de a feladat adott.

Szeretnénk növelni a sportolói létszámot, sok gyerekkel szeretnénk dolgozni, és úgy menedzselni őket, hogy minél többen jó játékosokká váljanak

– mondta Podhánszky Zoltán a jövő generációinak neveléséről.

A  TVSE kötelékében jelenleg közel 300 igazolt versenyző van, akiknek a kétharmada vízilabdázó. A két vezető szerint óriási a konkurencia, hiszen Tatabányán is sok sportág közül választhatnak a fiatalok. Fontos szerintük, hogy minden korosztályban tudjanak csapatokat indítani, ehhez viszont szükséges a sportolói bázis növelése. Ehhez kapóra jön, hogy a legtöbb szülő fontosnak tartja, hogy csemetéje megtanuljon úszni, így néhány hétig szinte minden gyerek megfordul az uszodában.

Podhánszky Zoltán szerint az alapokat játékos formában kell megtanítani. A gyerekek aztán 8 éves kortól már részt vehetnek különböző bajnokságokban. Ezeken még nem az eredmény a fontos, hanem a játék öröme, és az, hogy a csapat egy közösséget formáljon.

Rendszerben gondolkodunk, amihez elengedhetetlen, hogy a korosztályok egymásra épüljenek

– osztotta meg gondolatait Bagi György, hozzátéve, hogy amikor egy nyolcéves gyerek belép az uszodába, nekik már tudniuk kell, milyen munkát szükséges elvégeznie ahhoz, hogy felnőtt korba érve kész játékos legyen.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a mai sikeres vízilabdához elengedhetetlen a kimagasló szintű úszástudás és lábmunka, ami speciális képzések bevezetését teszik szükségessé

– árulta el az új operatív vezető.

A két új szakmai igazgató egyetért abban is, hogy a legfontosabb, hogy az egyesületnek minden korosztályban versenyképes csapata legyen. Ehhez optimalizálni kell a létszámot, új, effektívebb képzési stratégiákat alkalmazni. A versenyekre való nevezéseket is szeretnék megreformálni, amihez ki kell alakítani azt a koncepciót, ami mentén a korosztályok egymásra épülő szakmai munkája megvalósítható.

Bagi György és Podhánszky Zoltán azt szeretné elérni, hogy a fiatalok Tatabányán is ugyanolyan színvonalú szakmai képzésben részesüljenek, mint a nagy fővárosi egyesületeknél vízilabdázók. Mindezt ráadásul úgy, hogy folyamatos játéklehetőséget biztosítsanak számukra. Meggyőződésük, hogy összhangba kell hoznunk a sportolást a tanulással is, vagyis az iskolákkal való aktív együttműködésre is törekszenek.

– Mindenkire számítunk, és bízunk az edzői csapatunkban. Folyamatosan képezzük őket, ráadásul együttműködünk a KSI együttesével is, és az ő tapasztalataikat is szeretnénk hasznosítani. Sokan az ilyen kooperációknál azt mondják, hogy ez csak a nagyobb klubnak jó, mi azonban úgy látjuk, hogy a saját szakembereink is megismerhetik a fővárosiak által már kipróbált módszereket. Az olyan, helyi származású és a KSI-hez is köthető srácok pályafutása pedig, mint amilyen Nagy Ákos vagy Schmölcz Norman, jó példa lehet a gyerekek előtt – emelte ki Podhánszky Zoltán a szakmai stábot értékelve. 

A két új szakmai igazgató az interjúban azt is elárulta, mi a várható a vízilabda jövőjében. Podhánszky Zoltán szerint öt éven belül ki kell alakulnia egy olyan játékosállománynak, akik a lehető legtöbb korosztályban a lehető legmagasabb szinten képviselik majd a tatabányai vízilabdát. Az OB I szerinte jelenleg nem tűnik reális célnak, de fél évtized múlva már lesz erre is esély.

Bagi György, akinek annak idején megadatott, hogy a Fradi, a Vasas vagy az Újpest ellen szálljon a medencébe,  úgy gondolja, most az a cél, hogy a tatabányai gyerekeknek is legyen lehetősége neves csapatok ellen játszani profi szinten is.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában