Helyi tömegközlekedés

2024.04.29. 07:10

Ritkán késtek a tatai autóbuszok 2023-ban, de panaszból sem volt sok

Elfogadták a tatai képviselők a Volánbusz 2023-as évi beszámolóját. A tájékoztatóban a helyi járatok késései, a kimaradások és az utaspanaszok is szerepelnek. Összességében a tatai buszközlekedés jól teljesített tavaly.

Kemma.hu

Az áprilisi testületi ülésen többek között a városüzemeltetési témában a Volánbusz Zrt. beszámolója került sorra. A társaság az autóbuszokkal végzett helyi személyszállítás 2023-as közszolgáltatási tevékenységéről készített beszámolót a városnak. A helyi járatok forgalomellátásának bemutatása, és a gazdálkodásra vonatkozó adatok mellett több érdekes adat is szerepel a dokumentumban.

Helyi járatok Tatán - beszámolt a Volánbusz
A tatai helyi járatok buszaira műszaki panasz nem érkezett 2023-ban a Volánhoz
Fotó: Flajsz Péter / Forrás:  24 Óra

Például az olvasó megtudhatta azt, hogy 2023-ban a menetrend szerint 44 ezer 51 járatot indítottak. Tata helyi közforgalmú menetrendszerinti autóbusz-közlekedésében, 2 esetben fordult elő 15 percet elérő vagy meghaladó járatkésés. És csupán 10 esetben fordult elő tavaly járatkimaradás. Ezekért kötbért fizetett a társaság a városnak. Azt is megtudhattuk, hogy  2023-ban 1 idegen hibás, személyi sérülés nélküli közúti baleset történt. Utasbaleset tavaly nem fordult elő a helyi járatokon. 

A helyi járatok miatt kevesen panaszkodtak

De az is kiderült a beszámolóból, hogy az utasok észrevételeiket több csatornán keresztül is eljuttathatták a társasághoz: levélben, elektronikus levélben, honlapi bejelentéssel, személyesen és telefonon. Összesen 21 darab panasz érkezett be 2023-ban a társasághoz. A Volán szerint az autóbuszok műszaki állapotra, mint a fűtés, légkondicionálás, nem megfelelő tisztaság, nem megfelelő belső állapot nem érkezett be panasz. Az autóbusz-vezetőkre és más munkavállalókra 9 megkeresés érkezett, mely a panaszbejelentések 41 százalékát jelenti. Az összes panasz kivizsgálása során 27 százalékban volt megállapítható a bejelentés jogossága, míg 5 százalékban megalapozatlannak bizonyult az utasok észrevétele. Tizenhárom esetben a panaszok jogosságát illetően a Volán objektív adatok hiányában állást foglalni nem tudott. 

A tájékoztató szerint Tata önkormányzata a 2023-as évre vonatkozóan 120 millió 539 ezer forint támogatást nyújtott a város helyi járati közlekedésének ellátásához. Jó hír a tatai közösségi közlekedéssel kapcsolatban, hogy a Volánbusz összesen 20 darab új elektromos autóbusz beszerzésére és a kapcsolódó töltő-infrastruktúra kiépítésére nyújthat be támogatási kérelmet, a pozitív elbírálás esetén ebből Tatán 5 darab elektromos meghajtású, kéttengelyes, szóló, alacsony padlós, helyi kivitelű jármű állhat forgalomba hamarosan.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában