Gombafertőzés

2024.05.15. 12:40

A Bakonyban is pusztít a kór

A kőris a Bakony egyik gyakori fafajtája. Ezért is nevezték el a Bakony legmagasabb kiemelkedését Kőris-hegynek. Egyre inkább úgy tűnik, nem sokáig gyönyörködhetünk a kőrisekben.

Kemma.hu

Pompás kőriseket láthatnak azok, akik a Bakonyban járnak. Nem csoda, hiszen itt ez az egyik leggyakoribb fafajta. Legalábbis egyelőre. 

Kőrispusztulás a Bakonyban
Kőrispusztulás a Bakonyban
Fotó: Rimányi Zita/Napló

Egy ideje ugyanis kórokozó támadja meg az őshonos fafajtáinkat, vélhetően idegen, behurcolt gomba, amelyre egyelőre még nincs gyógyír.

A Bakonyban is pusztít

A Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. éves szakmai napján elismert előadók beszéltek a klímaváltozás erdeinkre gyakorolt eddigi és várható hatásairól, a Verga erdővédelmi intézkedéseinek változásairól Alsóperén. A veol.hu jelen volt az eseményen, és, mint írják:

Az erdészeti klímazónák változása egyértelmű. Gyengíti a fákat, amik így könnyebben megbetegszenek. A klímaváltozás negatív hatása ellen úgy küzdhetnek az erdészek, hogy az erdők egészségi állapotát óvják, azt pedig úgy lehet megoldani, hogy természetességüket növelik, ökológiai egyensúlyra, a fajok sokféleségének, változatosságának megteremtésére törekednek egy helyen belül is.

A változó környezeti viszonyok miatt az elmúlt húsz esztendőben új kórokozók jelentek meg a Bakonyban is, mint például a kőrispusztulást okozó gombafaj is, amely elsősorban a környék magaskőris-állományait veszélyezteti.

Az 1990-es években jelent meg kontinensünkön ez, az Ázsiában őshonos kórokozó, majd rohamosan el is terjedt az egész Európában. A Hymenoscyphus fraxineus (korábban: Chalara fraxinea) kórokozót hazánkban először 2008 első felében azonosították, méghozzá Nyugat-Magyarországon, Kapuvár és Sárvár térségében, majd ezzel párhuzamosan Budapesten is.

A Verga területén tapasztalt kőrispusztulás, az egyre bővülő fertőzés kapcsán a társaság 2023-ban kidolgozta kőrisstratégiáját. 

Tavaly nyolchektárnyi kőrispusztulással érintett erdő felújítását kezdte meg az erdőgazdaság, idén további nagy területű erdőfelújításokkal folytatja a programot – tudatta a veol.hu.

 

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában