Tájékoztatás

2024.05.15. 14:07

Új fejlesztések kezdődnek, fellendül a térségi turizmus

A hálózatos együttműködés nem egyszerű feladat, de a közös munka révén szép sikereket lehet elérni. A projekt eredményeként a vármegyei turizmus újabb lendületet kaphat.

Walczer Patrik

Szerdán a lábatlani Dunamente Ökocentrumban tartották meg a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program Plusz (TOP_Plusz) keretében megvalósuló „Aktívan a Dunamentén – Aktív és ökoturisztikai fejlesztések Komárom-Esztergom megyében” című, a turizmus szegmensét érintő projekt nyitórendezvényét. A helyszínen Hummel Rudolf, a Komárom-Esztergom Vármegyei Önkormányzati Hivatal Területfejlesztési Projektkoordinációs és Vidékfejlesztési Főosztályának vezetője, a rendezvény moderátora köszöntötte a jelenlévőket, köztük Romanek Etelkát és Borsó Tibort, a vármegyei közgyűlés alelnökeit.

A hálózatos együttműködés nem egyszerű feladat, de a közös munka révén szép sikereket lehet elérni. A projekt eredményeként a vármegyei turizmus újabb lendületet kaphat.
Popovics György is köszöntőt mondott a térségi turizmus fellendítését szolgáló projekt nyitórendezvényén.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Popovics György, a vármegyei közgyűlés elnöke felidézte, hogy az előző pályázati ciklusban, vagyis a TOP-ban 3,5 milliárd forintot tudtak turisztikai fejlesztésekre fordítani. Ennek az összegnek a jelentős részéből látogatóközpontok épültek a vármegyében és összesen 12 projekt valósulhatott meg. Hozzátette: mivel a turizmus alapvetően hálózati struktúrára épül, alapinfrastruktúra nélkül nem is lehet fejleszteni ezt az ágazatot. Éppen ezért jelentett nagy előrelépést ezen a téren, hogy a tizenkét helyszínt be lehet integrálni a ebbe a hálózatba. Beszélt arról is, hogy a TOP_Pluszban is szeretnék folytatni a turizmusfejlesztést, melyben 2,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra. Végül megjegyezte: bár alacsony a vármegyénkben eltöltött vendégéjszakák száma, ugyanakkor jók az adottságaink a bakancsos, a kerékpáros és a szakrális turisztika területén, ezért a vármegyei önkormányzat ezekben a szegmensekben látványos fejlődésre törekszik és próbál egymásra épülő projekteket létrehozni.

Térségi szinten is újabb löketet kap a turizmus

Erős Gábor országgyűlési képviselő örömét fejezte ki, hogy a projektben négy település (Bajót-Péliföldszentkereszt, Lábatlan, Piliscsév, Tokod) is konzorciumi partnerként vesz részt és úgy véli, hogy ilyen partnerekkel a vármegyei önkormányzat örömmel tud együtt dolgozni. Fontosnak tartja, hogy a vármegyénkben és egyben a térségben élők igenis ismerjék meg lakóhelyük környezetét, látnivalóit, kincseit.

Szekér Zoltán, a Dunamente és Térsége Turizmus Egyesület elnöke, turisztikai szakértő mutatta be a hét aktív partner részvételével és a vármegyei önkormányzat vezetésével konzorciumban megvalósuló projektet. Az ismertető közben látványterveket is megmutatott a jelenlévőknek.

A hálózatos együttműködés nem egyszerű feladat, de a közös munka révén szép sikereket lehet elérni. A projekt eredményeként a vármegyei turizmus újabb lendületet kaphat.
Szekér Zoltán, Popovics György és Romanek Etelka a nyitórendezvény után a lábatlani látogatóközpontban.
Fotó: W.P. / Forrás: 24 Óra

Egymásra hatnak a fejlesztések

A rendezvényen elhangzott, hogy a mintegy 493,3 millió forintos projekt keretében olyan fejlesztések jönnek létre, melyek kiegészítik egymást. A tervek szerint Lábatlanon két lombkoronaházat fognak kialakítani, az egyikben természetismereti megfigyeléseket, míg a másikban kísérleti foglalkozásokat is lehet majd tartani. Piliscséven egy régi présház újul meg, ami a jövőben egy ökoturisztikai találkozópontként fog működni. A péliföldszentkereszti Szalézi Lelkigyakorlatos Ház meglévő látogatóközpontjának szolgáltatásaihoz kapcsolódva egy sziklamászó torony épül. Tokodon egy ökoturisztikai találkozó pontot alakítanak ki, ahol fogadni tudják a pincevölgybe látogatókat, illetve az Országos Kéktúra nyomvonalán haladókat is.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában