Példaértékű

2024.03.05. 13:56

Nagy siker az új tatai buszbérlet

Jól sikerült a tatai önkormányzat példaértékű kezdeményezése. A februártól bevezetett jelképes árú helyi buszbérlet meghozta a várt sikert.

Goletz-DeáK Viktória

Sikeres volt a tatai önkormányzat terve, hogy a jelképes árú buszbérletekkel ösztönözzék a helyieket buszbérlet vásárlására, és a tömegközlekedés használatára. Legalábbis ezt mutatja az a hír, amit Michl József polgármester osztott meg közösségi oldalán. A városvezető ugyanis boldogan számolt be arról az adatról, miszerint idén februárban 2,5-szer több helyi buszbérletet vásároltak Tatán, mint tavaly havonta átlagosan.

Jól sikerült a tatai önkormányzat példaértékű kezdeményezése. A februártól bevezettet jelképes árú helyi buszbérlet meghozta a várt sikert.
A februártól bevezettet jelképes árú helyi buszbérlet meghozta a várt sikert. 
Forrás: Google Street View

Ez pedig egyértelműen annak köszönhető, hogy Tatán példaértékű döntésre szánta el magát az önkormányzat: február 1.-től egy jelképes összegért vásárolhatják meg a tataiak, illetve a kistérségben élők a buszbérletüket. 

A jelképes árú helyi buszbérlet mindenkinek jól jön

Fontos, hogy a kedvezmény csak a helyi járatokra vonatkozik. A helyközi buszokra ezentúl is meg kell váltani a Volán által előírt jegy árát.  Ez alól kivétel a Tardos-Tata helyközi járat, amit Agostyán és Tata között kedvezményesen használhatnak majd az utasok. Egyébként erről még novemberben döntött a testületi ülés, a Volán társasággal történt egyeztetések után alakult ki a koncepció, hogyan lehet megoldani az "ingyenes" helyi tömegközlekedést. A jelképes árra a busztársaság kérésére, az utasok biztosítása, illetve a forgalom regisztrálása miatt volt szükség. Ennek köszönhetően derült ki már az első kedvezményes hónap után, hogy a tavalyi évhez képest jócskán megnőtt a bérletvásárlások száma. Michl József, Tata polgármestere a Kemma.hu-nak el is mondta, hogy mennyivel.

− A Volánbusz tájékoztatása alapján Tata és kistérsége éves bérletből 2024. február 1-16-ig 680 darab fogyott, ezen felül 83 darab 30 napos bérlet, így a megvásárolt mennyiség 763 darab, jelentős növekedést jelent az előző évi havi átlagos 294 darabos értékesítéshez viszonyítva. Éves és 30 napos tanuló bérletből 39, illetve 47 darabot vásároltak ugyanebben az időszakban, ez azonban nem tartalmazza az önkormányzat által megrendelt éves tanuló bérleteket, amelyek száma 2023-ban 4579 darab volt − árulta el a részleteket a város vezetője.

Remélhetőleg az utazóközönség használni is fogja a helyi buszjáratokat. Ugyanis az önkormányzat nem titkolt célja, hogy ezzel is csökkentsék a város nagy autóforgalmát. 

Érdemes buszozni

Február 1.-től, csupán egy jelképes összeget kell a tataiaknak, a kistérségben élőknek és Tatán dolgozóknak fizetni ezentúl is a helyi közlekedésért. Ez 130 forintos havi, vagy 1800 forintos éves bérletet jelent.
Aki nem akar venni bérletet váltani, az 200 forintért tud a buszokon venni menetjegyet, ami azonban arra az egész napra szól. Ezt a napi jegyet tudják a nem tataiak is igénybe venni.
Tavaly 300 forint volt egy menetjegy a helyi járatokon, ez azt jelenti, hogy egy tikett árából két havi bérletet lehet venni, míg 6 vonaljegy ára kiteszi az éves bérletet.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában