Döntés

2023.12.20. 11:35

Ilyen olcsó éves bérlet még nem volt: így lesz ”ingyenes” a tatai tömegközlekedés

A decemberi testületi ülésen kiderült, hogy egy jelképes összeget mégis fizetnie kell annak, aki Tatán a helyi tömegközlekedést szeretné választani.

Kemma.hu

Döntöttek az ingyenes helyi buszközlekedésről Tatán, a szerdai testületi ülésen. Vagyis mint kiderült mégse lesz teljesen ingyenes. Michl József polgármester elmondta, hogy a testületi ülés előtt tartottak egy rendkívüli bizottsági ülést, ahol a Volánbusz által kért módosításokat tárgyalták. Ez alapján született meg egy olyan rendszer, ahol bár nem ingyen, de egy tényleg jelképes összegért tudnak majd utazni a helyi buszokon a tataiak, a Tatán dolgozók, illetve a kistérségben élők. 

A polgármester elmondta, hogy a busztársaság részéről ahhoz, hogy mindenki számára egyénileg is biztosított legyen a közlekedés egy minimális változtatást kellett tenniük a korábbi döntésükhöz képest.
– Összesen két változtatásra volt szükség, amit a busztársaság kért tőlünk. Az egyik, hogy csak február 1-jével vezetjük be az új rendszert. A 2023-ban megváltott bérletek február 5.-ig lesznek érvényesek – mondta a város vezetője. Hozzátette: a Volánnak erre azért van szüksége, hogy felkészülhessen a változásra, legyárthassa az új jegyeket, illetve a munkatársaikat betanítsák. 

– A másik módosításra az elszámolhatóság és a biztosítás érdekében van szüksége a busztársaságnak. Ez egyfajta regisztráció az utasok számára, hogy a Volán valamilyen módon tudja regisztrálni a szolgáltatást használókat egy díjtáblát továbbra is fent kell tartaniuk. Ami azt jelent, hogy egy jelképes összeget kell a tataiaknak, a kistérségben élőknek és Tatán dolgozóknak fizetni ezentúl is a helyi közlekedésér. Ez 130 forintos havi, vagy 1800 forintos éves bérletet jelent. A Volán sajnos nem tudja máshogy kezelni a rendszert – magyarázta Michl József. Kiemelte, hogy aki nem akar venni bérletet, az 200 forintért tud a buszokon váltani menetjegyet, ami azonban arra az egész napra szól. Ezt a napi jegyet tudják a nem tataiak is igénybe venni. 

Jelenleg 300 forint egy menetjegy a helyi járatokon, ez azt jelenti, hogy egy tikett árából két havi bérletet lehet venni, míg 6 vonaljegy ára kiteszi az éves bérletet.

Fontos, hogy ez a kedvezmény csak a helyi járatokra vonatkozik. Aki a helyközi buszokat szeretné használni a városon belül, azoknak továbbra is fizetnie kell az utazásért. Ez alól kivétel a Tardos-Tata helyközi járat, amit Agostyán és Tata között kedvezményesen használhatnak majd az utasok.

Mint arról korábban beszámoltunk:  a novemberi testületi ülésen a képviselők elfogadták a FIDESZ-KDNP frakció javaslatát, hogy legyen ingyenes a tatai helyi tömegközlekedés. A polgármester akkor azt nyilatkozta a Kemma.hu-nak, hogy a város kipótolja azt az összeget a Volán-társaságnak, ami az utasok jegy- és bérletvásárlásából befolyik. Ez mintegy 30-35 millió forintot tesz ki. Mint mondta: ezzel szeretnék rávenni a városban közlekedőket, hogy az autóból szálljanak át a buszokra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában