Ultra

2023.10.03. 06:56

Videón a Spartathlon legszebb pillanata, amiért Maráz Zsuzsi tanítványa fair play-díjat érdemel

Kemma.hu

Az idei Spartathlon talán legszebb befutója volt Boros Richárdé

Forrás: Spartathlon Magyar Csapat/Facebook

A 2023-as Spartathlon, ahogyan a korábbiak, és ahogyan az az ultrafutás sajátja, sikereket és pofonohat is tartogatott a magyar futóknak. Az idén – ahogyan már tavaly sem – az esztergomi édesanya, és futóedző, Maráz Zsuzsi az önmagának tett korábbi ígéretét betartva nem állt rajthoz a megmérettetésen.

Ám a maga módján mégis ott volt és nagyon is kivette a részét a megmérettetésből, hiszen az idei Spartathlonon több olyan futóért is izgulhatott, akik az ő iránymutatásai, edzésterve szerint készültek az ultrára.  Hogy aztán Athénból egészen a Spárta főterén álló Leonidász király szobráig fussanak, maguk mögé utasítva a 246 kiloméretes aszfaltcsíkot. 

Maráz Zsuzsi és a Spartathlon

Az 50 éves esztergomi édesanya, edző, sportoló ötször indult az ultrafutás bizonyosan leghíresebb versenyén, amelyen minden alkalommal a dobogóig futotta magát: volt már harmadik, második, 2018-ban és 2019-ben pedig legjobb női teljesítőként ért célba. Az utolsó Spartathlonján, 2021-ben nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint önmagát meghaladva egyéni legjobbját futni.
Érdekesség, hogy ezzel nem a két „aranyat érő” idejét kellett volna megdöntenie, hanem a 2017-est, amikor 25 óra 43 perc 40 másodperc alatt ért célba. Nem sok híjja volt, de ez végül nem sikerült neki: 2021-ben második nőként, 25:59:51-es idővel ért Leonidász király szobrához. Maráz 2016-ban 27:45:42, 2018-ban 27:05:28, 2019-ben pedig 27:16:26 alatt gyűrte le a 246 kilométert.
Zsuzsi ráadásul a Spartathlon dupláját is lefutotta, összesen 490 kilométert megtéve, a görögországi Phidippides Runon.

A 2023-as Spartathlon mezőnyében ott volt az indulók listáján Maráz-tanítványként 161-es rajtszámmal Horváth Tamás, 170-essel Fogarasiné Veres Krisztina, 316-ossal Zétényi Szvetlana, 324-essel Mihalik Norbert, 333-assal Nemes László, 334-es rajtszámmal Simon György, 338-assal Erős Tibor és 261-es rajtszámmal Boros Richárd is.

Az a Boros Richárd, aki végül a befutójával megmutatta, hogy egyértelműen ő érdemli a hónap sportembere-díjat, pedig még csak október elseje volt, amikor a saját versenyét elengedve karon ragadta a bajba jutott japán futót.

Boros Richárd, már a célban Spartathlon
Boros Richárd, már a célban
Forrás: Spartathlon Magyar Csapat/Facebook

A sportemberről a Spartathlon Magyar Csapat Facebook-oldalára kitett bemutatásból annyit lehet megtudni, hogy 49 éves és 35 évesen kezdett el futni, az első ultraversenyén pedig 6 éve indult. Amikor nem fut, akkor dolgozik, ugyanis munkamániás. Richárdnak a második Spartathlon teljesítése volt az idei, és az első, hogy Maráz Zsuzsi „szárnyai alatt”  indult. Arra a kérdésre, hogy mi a célja ezen a másodikon az válaszolta bemutatkozójában:

...újra olyan szép emlékekkel szeretnék hazatérni, mint két éve.

Ez pedig, úgy tűnik sikerült is Richárdnak, aki az utolsó 10 kilométeren folyamatos fizikai és lelki támaszt nyújtott a számára teljesen ismeretlen Miyazaki Shinichi-nek. Ha csak egy jelenetre akarsz emlékezni az idei Spartathlonról, ez az egyszerre emberi és szuperhősies befutó legyen az!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában