Forró betonon

2022.08.05. 20:00

Nem fotelhuszároknak való vidék: nem újdonság a 40 fokos flaszter a futóknak Tatán

A tűző nap a futók dolgát sem könnyíti majd meg.

Sz. A.

A hőségben mindenkinek oda kell figyelni. Fél- és minimaratoni távon pláne

Forrás: Kemma.hu

Fotó: Sz. A.

Szombatra elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológia, ugyanis a napi középhőmérséklet 25 fok felett várható. Mindemellett harmadfokú hőségriasztás is érvényben van. Ahogy arról beszámoltunk, az országos tisztifőorvos csütörtök éjféltől szombat éjfélig rendelte el a riasztást. Ilyen időben rajtol majd el hatodikán, 16 órakor a Tatai Minimaraton és Félmaraton

Az előrejelzés szerint szombat délután egyébként a Dunántúlon az északnyugati szél erős lesz, míg a Dunától keletre a délelőtti órákban inkább csak élénk, majd délután már erős, olykor viharos lökések kísérhetik az északkeleti szelet. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 33 és 39 fok között alakul, de az északnyugati megyékben ennél több fokkal hűvösebb is lehet az idő. Tatára délutánra 31 fokot ígérnek, és akár 50 kilométer/órás szelet is. Ha a versenyzőknek szerencséjük lesz, egy kis felhő lesz az égen. Nem most először fordul elő egyébként, hogy nagy hőségben startol a viadal .

2017-ben másodfokú hőségriasztás alatt, UV-riasztás idején startoltak el a futók délelőtt 11 órakor. Most 16 órakor lesz a rajt, de az esztergomi ultrabajnok futó, Maráz Zsuzsanna 2017-es tanácsait most is érdemes megfogadnia mind a kezdő, mind a rutinosabb futóknak. 

  • Tiszteld a versenyt és magadat is: ne indulj el úgy, hogy nem készültél fel rendesen a versenyre!
  • Öltözz a hőmérsékletnek megfelelően! Világos, szellős ruházatot viselj (és kérlek, használj izzadsággátlót, amitől izzadni még fogsz ugyan, de szag nélkül, másokat nem zavarva)
  •  Ne fusd el az elejét! Ezt a legnehezebb betartani. Vagy fokozatosan növeld a sebességet, vagy állj rá egy egyenletes, begyakorolt tempóra!
  • Fontos a víz, ezért igyál minden frissítőponton és locsold le magadat is!
  •  A napvédelemről: napszemüveg, naptej és sapka, ezek nélkül ne indulj el!
  • Ne csak magunkra, másokra is figyeljünk, így elkerülhetjük a baleseteket.
  • Ügyelj a cipőfűződre, ne amiatt kelljen megállnod a verseny alatt, mert az rém bosszantó tud lenni!
  • Fontos, hogy jól mérd fel a képességeidet, és a megfelelő helyre állj a rajtnál.
  • Mindegy, hogy milyen tempóval fut, a futó tiszteli a többieket. Te is biztasd azokat a társaidat, akiket megelőzöl!
  • A versenyzés nemcsak kihívás, hanem élvezet is, a verseny a futó ünnepe. Ezért azt kívánom, élvezd te is a futást, és érezd jól magad a Minimarathonon!

A Köpönyeg.hu orvosmeteorológiai figyelmeztetése szerint a tartós hőség leginkább az időseket és a szív-érrendszeri betegeket viseli majd meg, de az egészséges szervezet számára is megterhelő lesz. A megfigyelések szerint ilyenkor fáradékonyság és indokolatlan fáradtságérzet, fejfájás, aluszékonyság léphet fel, valamint fokozódik a fülledtség, ami jelentős terhet ró a szervezetre. A szív-és érrendszeri betegeknél gyakori lehet a szédülés, vérnyomás-ingadozás. Felerősödhetnek a keringési zavarok, vizesedés, nehézlégzés, fulladás jelentkezhet. Erős lesz az UV-sugárzás, valamint a hőguta, kiszáradás és leégés veszélye, ezért célszerű a megfelelő védelemről gondoskodni és kerülni kell a déli, kora délutáni órákban a közvetlen napozást. 

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a beton, az aszfalt őrzi és visszasugározza a hőt. 2017-ben 40 fokot mértünk a talaj közelében. Ahogy öt éve, úgy most is sokan aggódnak a hőség miatt, de végül szerencsésen senkihez nem kellett mentőt hívni, az indulók épen, egészségesen teljesítették a 13,5 kilométeres távot. Azóta félmaratoni, 21 kilométeres távval is bővült a verseny, de lássuk, hogyan élték meg a 40 fokos lángoló betont az akkori versenyzők! Párakapu például akkor is állt a művelődési ház mellett, ahogy most is, és volt, aki szerint a legkeményebb az volt, amikor az Öreg-tónál az erdős részről kifutottak a szabadabb, napsütötte szakaszra. És volt, aki pikírten így fogalmazott:

Azok aggódtak, akik a fotelben is izomlázat kapnak.

A kutyásoknak is érdemes figyelniük. A forró aszfalt kerülendő, bár évről-évre hallani olyan eseteket, amikor a felforrósodott beton égési sérüléseket okoz a házi kedvencek talppárnáján.

– Elsőként az állatok talpát érje víz, mintsem a fejüket. Ugyanis a legtöbb állat, például a kutyák és a macskák is a talpukon keresztül hűtik magukat, így többet érünk ezzel a hűtési módszerrel – mondta el nekünk múltkor Omáscsik Orsolya oroszlányi állatvédő. Erre pedig a négylábúakkal érkező szurkolóknak is érdemes figyelniük a Minimaraton alatt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában